Премиера на книгата на Олга Токарчук "Правек и други времена" на български

Издателство "Алтера" със съдействието на Полския институт в София ще представи българския превод на книгата на Олга Токарчук "Правек и други времена". Преводач на книгата е Георги Кръстев. Авторката и книгата ще представи доц. дфн Магда Карабелова от Института за литература при БАН. Самата Олга Токарчук ще се включи на живо чрез Skype връзка.

Премиерата е на 13 януари 2009 г., вторник, от 18:30 ч. в Софийска градска художествена галерия. Входът е свободен.

Олга Токарчук (родена през 1962) е сред най-успешните и превеждани съвременни полски творци, авторка на романи и есета с много отличия. Еднакво високо оценявана и от литературните критици, и от четящата публика. Представител на поколението млади полски творци, които освобождават литературата от идеологическите и политическите пристрастия, търсейки нови решения.

Най-амбициозната й творба е романът “Правек и други времена” (1996), който веднага след излизането си печели авторитетни полски награди – на фондация “Кошчелски”, НИКЕ – наградата на читателите и др. Роман за любовта и живота, за страстта и смъртта, за вечността и предизвикателствата на времето. В него Токарчук умело преплита усещането за времето и успоредното протичане на човешкия живот в селището Правек. Един микрокосмос от съдби и истории – за природата, ангелите и човека. “Метафизическа приказка”, както самата Олга Токарчук го нарича.

* * *

Кадзуо Ишигуро: Никога не ме оставяй

Сподели в: