Премиера на книгата на Мариела Гемишева "Време и стил"

На 29 февруари от 18:00 ч. в Чешкия център ще се състои премиерата на книгата на модната дизайнерка Мариела Гемишева – "Време и стил. Контури на историята на Модата през 20-ти век".

* * *

Книгата представлява първо авторско и академично издание за история модата през 20-ти век на български език. Предназначено е за студенти от специалност „Мода“ в Националната художествена академия, но и за всички интересуващи се от мода. Изданието ще бъде представено с оригиналната си визия, придружена с музикалното участие на Ива Янкулова – основен модел в книгата.

Основна концепция на изданието:
„С класическия си статус в контекста на модерността, модата е не просто социална система с установени закони. По-скоро тя проявява склонност да изменя собствените си правила поради характерното за нея ПРАВО НА ОТРИЦАНИЕ ИЛИ „ПРЕДАТЕЛСТВО“. Следваме модата, тъй като нейните ценности ни се предлагат не по авторитарен, а по парадоксален начин. Модата признава и веднага след това отрича. Нейните правила са както институционални, така и подмолни. Прагматиката ѝ е колкото логична, толкова и антилогична.“, Мариела Гемишева, 2015 г.

Автор: доц. д-р Мариела Гемишева
Научен редактор: проф. д.ф.н. Албена Хранова
Научен консултант: проф. д-р Любомир Стойков
Фотография: Йоан Гълъбов
Модел: Ива Янкулова
Грим: Марина Младенова
Прически: Емил Иванов
Асистент по проекта: Теодора Спасова

Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта. Мариела Гемишева е известна с многобройни, нестандартни  и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и артпърформанса. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Автопортрет (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в коятоизмерваш ежедневния си ритъм” (Владия Михайлова, „Себе-познание” – разговор с Мариела Гемишева за модата, изкуството и модерната жена; Intelligentlife, Пролет 2008 г.)
Провокацията е съществен елемент в  нейните работи,  а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства” (Роджър Коновър, каталог „Insearch of Balkania”, 2002)
http://www.marielagemisheva.com

В международните, групови и самостоятелни проекти Мариела Гемишева  е работила  с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, ЕдаЧуфер, Роджър  Коновър, ХедвигЗаксенхубер, НабойшаВилич и др.

Нейни работи са притежание на музейни институции като Софийска градска художествена галерия, ESSL MUSEUM Виена, GassArtGalleryTорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.

Награди:
2008 – Жена на годината 2008, номинация на списание „Грация“Attika Media, България
2008 – Shortlist 2008, номинация за наградата за съвременно изкуство ГауденцРуф
2006 – Златна игла 2005, номинация, дизайнер на годината на Акадимията за  българска мода
1998 – Златна игла  1998, награда за експериментална мода на Академията за БГ мода
1998 – 24 карата, награда на телевизионното предаване за мода „24 карата“ на БНТ
1997 – Златна игла  1996, награда за авангардна мода на Академията за българска мода

Сподели в: