Премиера на книгата „ Нашенци в Косово и Албания”

На 28 януари  вечерта в Софийска градска художествена галерия бе представена книгата „Нашенци в Косово и Албания” на журналистката Таня Мангалакова.  Книгата е написана  за гораните, помаците на Шар планина, потомците на етническите българи в Косово и Албания. Тя е пътешествие из 19 села в Призренска Гора, 15 села в Жупа, Косово, и 9 села в Кукъска Гора, Албания, описани в началото на XX век от българските етнографи Васил Кънчов и Йордан Иванов като българи, живеещи в Шар планина в Косово, Северна Албания и Западна Македония.

Специален гост на премиерата на книгата бе бившият президент д-р Желю Желев, който работи заедно с авторката във фондацията „ Балкански политически клуб”. Освен похвали към писателката, г- н Желев горещо препоръча на всички да се запознаят с книгата и нейната мисия. Журналистът Франческо Мартино, който работи с Таня Мангалакова в  “Осерваторио суи Балкани”  също изказа похвали към авторката за нейната книга, която я отвежда в пределите на Косово. Той сподели на премиерата, че малцина са вече журналистите, които отиват на „ терен” при хората, за да търсят истината и събитията.
За да попие от живота на етническите българи в местностите около Косово и Албания, авторката следва маршрутите отпреди 100 години на големите български етнографи и така открива , че описаните от тях хора са съхранили своя стар поминък и все още са най- добрите сладкари и бюрекчии на Балканите. В книгата се дават точни цифри за броя на българите – в Гора през лятото има 25 хил. души, но през зимата са не повече от 7 хиляди, главно възрастни хора, жени и деца.

За авторката:
Таня Мангалакова е родена е през 1966 г. в Стара Загора, завършила е журналистика в СУ “Климент Охридски” през 1989 г. Има много статии, анализи, репортажи за български и европейски медии. В момента работи като кореспондент на “Осерваторио суи Балкани” за България и координатор във фондация “Балкански политически клуб”.

Сподели в: