Премиера на книгата "Мавзолей" от Ружа Лазарова

Ружа Лазарова живее в Париж от 1991 г. Обича скоростта и алкохола, страхува се от хората, които окончателно са се установили в живота, пълна е с противоречия и невероятни истории за разказване… За да ни разкаже няколко от тези интересни истории, Ружа ще дойде в България на 19 октомври (понеделник), както и за да ни представи лично последната си книга "Мавзолей".

Досега авторката има публикувани четири романа на френски език – "На върха на езика" (1998), "Кръстосани сърца" (2000), "Спирачки" (2004). Още с появата си в началото на 2009г. "Мавзолей" е посрещнат въодушевено от критиката и е селекциониран за три престижни награди.

Ружа Лазарова ще представи книгата си в София и Варна, където ще се срещне с читатели, ученици и студенти.
На 19 октомври в 18 ч. в Театър “Алма Алтер” авторката ще бъде в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Книгата "Мавзолей"
Това е историята на момиченце, израснало в света на странни сенки – на Георги Димитров, на комсомолския секретар, на съседа от ОФ-то… Един свят, който на пръв поглед изглежда банален, обикновен като нашите спомени – спомени на един човешки живот. Но ако разтворим по-широко блендата, ще изпъкнат онези подробности, които правят един режим тоталитарен.
„Мавзолей“ е роман, който се чете на един дъх. Една наистина забележителна книга за България, която трябваше да се напише във Франция. Една покъртителна история на три поколения жени, преживели комунизма в България.

Книгата разказва историята на три жени – Габи, Рада и Милена, на фона на събитията в България в периода след 9 септември 1944 и първите години след 10 ноември 1989. Дядото Петър изчезва през септември 1944, а две години по-късно съпругата му получава от народния съд решението, от което разбира, че е бил осъден на смърт чрез разстрел. Петър е бил джаз музикант и е обвинен, че е покварявал работническата класа с фашистката си музика.

Заглавието на романа е свързано с мавзолея на Георги Димитров, чиято призрачна мумия преследва съзнанието на най-младата разказвачка. Незаличим е споменът, когато още като чавдарче, тя посещава за първи път мавзолея на вожда на Партията и се пита дали човекът зад стъклото е жив или мъртъв. Призракът на Димитров преследва и Сашо Цигулката, който е арестуван и изпратен в лагер, защото е разказал виц за Георги Димитров. Дядото по бащина линия Стоян, учител по професия, е изпратен насила да участва в строежа на мавзолея, където се работи при нечовешки условия. Отива си твърде млад, на четиридесет години.

"Мавзолей" разказва и за разбитите семейства, в които се изправят брат срещу сестра, във времената, когато е по-предпазливо да се отречеш от баща си, от името му, когато е бил обявен за враг на народа. Отсъствието на пространство на доверие деформира чудовищно човешките взаимоотношения и води до гротескни ситуации на границата на абсурда: новороденото бебе на един от бригадирите, които строят мавзолея, умира, но отдаденият на обществената кауза баща не си взима отпуск, за да не наруши хода на общото дело, а отива да го погребе през обедната почивка.

Книгата на Ружа Лазарова напомня, че тоталитарното минало все още не е достатъчно преработено, дори от нейното поколение. Тя сякаш е написана от името на всички, родени в годината, в която руските танкове окупираха Прага, на родените в годината на бунта, които са живели в по-леките години на режима, но които се разпиляха по света, разочаровани от трудно прохождащата демокрация. Ружа Лазарова говори за това минало ангажирано, тя разобличава пагубните последици от комунизма за индивида, семейството, цялото общество, тя окарикатурява неговата абсурдност, всеобщата лъжа, глупостта. " Мавзолей" е роман за жертвите на комунизма и ми се струва, че е особено важно, че тази книга излиза точно сега, двадесет години по-късно, когато можем да се опитаме да направим равносметка какво се случи и не се случи в годините на прехода. "Сега трябва да се разкажат тези истории, на майка ми, на баба ми, на дядо ми, на баща ми. В това безлично време, безизразно и монотонно, безкрайно настояще, което смазва миналото и бъдещето в тегнеща маса като безнадежден ден. Повтарящо се и зашеметяващо настояще, от което сте част, което ви настига и в което се давите" – това е веруюто на Милена.

Ружа Лазарова
Мавзолей

Българска, първо издание, 228 стр.
Цена 12 лв.

Сподели в: