Премиера на книгата "Кратка повест за срама" на Ангел Игов

Издателство Сиела Ви кани на премиера на книгата "Кратка повест за срама" на Ангел Игов. Събитието ще се проведе днес от 18.30 часа в галерия Снежана ( ул. Денкоглу 30).

Спартак излезе от палатката и денят се просна пред него изобилен и жълт, и секундите, стотните и другите по-ситни ноти на времето полепваха по краката му, докато той газеше през деня с Мая и Сирма, и с този странен тъжен човек, който беше тръгнал внезапно на път, за да се събуди, мъж на мъртва жена и баща на бивша любов, бивша приятелка, бивша заплаха.

Мъж на средна възраст качва в колата си трима стопаджии: две момичета и едно момче. Но всичко е започнало много по-рано: кой е мъжът и накъде пътува; кои са спътниците му; случайна ли е срещата им, или низ от дълбока и съдбовна история? И още: как се кръстосват различните времена, в които живеем? Има ли зло; има ли обич; има ли срам? И коя, в крайна сметка, е страната, където се развива действието – така подобна на днешна България, но в същото време смътно-легендарна?
Едновременно изискана и дръзка, меланхолична и смешна, „Кратка повест за срама“ е книга, която провокира деликатно и трае дълго.

Ангел Игов е написал две други книги, превел е още седем, и е рецензирал над сто. „Кратка повест за срама“ е първият му роман.

Едно необичайно нещо в „Кратка повест за срама“ е процесът по написването й. През пролетта на 2010 Ангел Игов, със стипендия по програма Halma, прекарва два месеца в два творчески центъра – IWTC в гр. Родос, Гърция и Hostel Situla в гр. Ново место, Словения. „Кратка повест за срама“ е изцяло замислена и написана на тези две места, в рамките на тези два месеца: доказателство за полезността на подобни центрове и програми.

Ангел Игов е роден на 3 юли 1981 г. в София. Завършва І АЕГ в София. Бакалавър по Английска филология и магистър по Литературознание от СУ "Св. Кл. Охридски", докторант по Западноевропейска литература в същия университет. През 2003 специализира в Университета на Роухемптън, Лондон, а през 2010/11 – в Университета на Калифорния, Бъркли. Автор е на романа „Кратка повест за срама“ (2011) и на два сборника с разкази: "Срещи на пътя" (2002) и "К." (2006); с първия печели голямата награда за дебютна книга в категория "Проза" от националния преглед-конкурс "Южна пролет" (2003), а вторият е номиниран за наградата "Елиас Канети" (2007). Носител и на награди за проза от конкурса "Рашко Сугарев" и за критика от конкурса "Боян Пенев". Литературен наблюдател в културното предаване на TV7 „5 по Рихтер” (2005-09,) във в. „Култура” (2006-08) и в сп. „Мениджър“ (2008-09). Автор на редица художествени, критически, публицистични и академични публикации в периодичния и научния печат. Академичните му интереси се съсредоточават върху изграждането на фикционално пространство в романа като жанр, както и върху антропологията на градското пространство и градското живеене. Води културното предаване "Всяка събота" по радио "Нет" (2004-05). Член на журито на конкурса за роман на годината "Вик" (2007) и на конкурса за поетична книга на годината „Иван Николов” (2009). Превел е на български език романи от Пол Остър, Мартин Еймис, Иън Макюън, Анджела Картър, както и стихосбирката „Лирически балади“ на Уилям Уърдзуърт и Самюъл Тейлър Колридж. Негови разкази и есета са превеждани на английски, френски, немски, полски, унгарски, сръбски, хърватски и словенски език.

Вижте още:
Ангел Игов: Все по-малко време ни остава за препрочитане на литература
Видео интервю с Ангел Игов: Написах "Кратка повест за срама" за 2 месеца

Сподели в: