Премиера на книгата "Изкуство на прехода" на Галина Лардева

Галина Лардева е родена на 9 юни 1972 г. в Пловдив. Завършва Националната художествена академия в София. Доктор по изкуствознание, преподавател по История и теория на изкуството в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

Куратор
на множество национални и международни изложби, сред които "Концепции за образа" (Национални есенни изложби – Пловдив, 2008); "Поглед от дистанция" (СБХ, 2006); "Визия/Звук" (Национални есенни изложби – Пловдив, 2000); "Hold your breath" (българо-канадски проект на Център за съвременни изкуства, Пловдив и BLUNT/Канада, 2000); "Алтернативните галерии на 90-те" (Център за съвременни изкуства, Баня Старинна – Пловдив, 1999).

Професионалният й интерес е насочен към рецепцията на съвременното българско изкуство.

Единици са трудовете, които наблюдават аналитично процесите на съвременното изкуство в България. Книгата на изкуствоведката Галина Лардева поставя проблема за това как от средата на 80-те до средата на 90-те години на ХХ век художествените практики напускат платното и боите и се фокусират върху процесуалността, перформативния жест и публичността. Тук се разглежда пораждането на един нов тип разбиране за изкуството, при който художественото произведение се отделя от своята "изобразителност" и се обръща към възможностите на произвеждащата изкуство ситуация. Става дума не за промяна на изразни средства, а за смяна на оптиката – проблем, който досега не е бил обект на изкуствоведско изследване.

Книгата работи с голям корпус от съчинения за изкуството от този период, а също и оперативни рецензии и статии. Лардева се обръща към тези свидетелства, като въз основа на тях съставя една цялостна археология на разбирането на изкуството в дадения период. Разбирането на "новите форми" става в една нееднородна, неподготвена и направо разногледа рецептивна среда – това е не просто откритие на този труд; това е изходна точка, от която тази среда се описва.

Като понятие "неконвенционалните форми" напомнят Колумбовото откритие – защото зад голямата и решителна новост стои грешка на предмета, или по-точно грешка на името. Това, че не съществуват нито конвенционални, нито неконвенционални форми, е точно толкова (и по такъв начин) доказуемо, колкото "естествената" даденост, че Америка не е Индия. Само че от тези естествени дадености се разплитат множество нагласи и разбирания, които книгата "Изкуство на прехода" събира в своя поглед.

Тази подробна и изчерпателна панорама в същото време съдържа в себе си и една интелектуална радикалност, непримирима към всяко безвъпросно приемане на свидетелства и факти.

Премиерата на книгата на Галина Лардева "Изкуство на прехода" ще бъде на 18 март (сряда) от 18:00 ч. в ГХГ – постоянна експозиция "Енчо Пиронков", ул. "Васил Кънчев" 1 (Старият град). Книгата ще представи проф. Чавдар Попов.

Издава: ИК Жанет 45
Премиера: 18 март 2009 г.

Сподели в: