Премиера на книгата Давид, Великия. История и мъжественост в еврейската библия на Милена Кирова

Издателство Сиела и проф. Милена Кирова Ви канят на премиера на книгата Давид, Великия. История и мъжественост в еврейската библия и дискусия на тема Библия и литература.

Заповядайте на 20 юни (понеделник) от 18.00 часа в СУСв. Климент Охридски”, зала Нова конферентна зала.

Книгата и автора ще представят проф. Боряна Христова и проф. Мони Алмалех.

След „Библейската жена” (2005) проф.Милена Кирова взема на прицел мъжествеността в Стария Завет. И тъй като в Библията се срещат хиляди герои мъже, фокусът на нейното изследване попада върху високите исторически, нравствени и символични роли, в които се разиграват древните патриархални възгледи за мъжа. Най-великият сред героите – Давид – е използван като матрица, за да се очертаят основните превъплъщения на древната еврейска мъжественост. Книгата разказва увлекателно историята на цар Давид, а заедно с нея и още много други истории от цялата Библия. Ще видим героите в най-неочаквани роли: на „най-малкия брат”, на „царя-разбойник”, на момчето, което сразява великан, на любовника, измамника, лудия и т.н. Всяка от тези роли е представена в отделна глава, а библейският разказ е разгледан в съпоставка с популярни приказни и митологични мотиви.

За автора

Проф. Милена Кирова преподава българска литература и антропология на библейския свят в Софийския университет. Написала е осем книги, сред които са "Сънят на Медуза", "Към психоанализа на българската литература" (1995), "Йордан Йовков. Митове и митология" (2001), "Проблематичният реализъм" (2002) и "Библейската жена" (2005).
След "Библейската жена" (2005) Милена Кирова взема на прицел мъжествеността в Стария завет. И тъй като в Библията има хиляди герои мъже, фокусът на изследването й попада върху високите исторически, нравствени и символични роли, в които се разиграват древните патриархални възгледи за мъжа. Най-великият сред героите – Давид, е използван като матрица, за да се очертаят основните превъплъщения на древната еврейска мъжественост. Книгата разказва увлекателно историята на цар Давид, а заедно с нея и още много други истории от цялата Библия. Ще видим героите в най-неочаквани роли: на „най-малкия брат“, на „царя-разбойник“, на момчето, което сразява великан, на любовника, измамника, лудия и т.н. Всяка от тези роли е представена в отделна глава, а библейският разказ е разгледан в съпоставка с популярни приказни и митологични мотиви.

Корична цена 15,00 лв.

Сподели в: