Премиера на книгата “Всичко свое нося със себе си” на Нобеловия лауреат Херта Мюлер

Столична библиотека и издателство “Сиела” ви канят утре 4 ноември (четвъртък) от 17.30 ч. в зала “София” ет. 1,  Столична библиотека (пл. “Славейков” 4) на представянето на книгата “Всичко свое нося със себе си” от Херта Мюлер. Тя е автобиография на немскоговорящия поет от румънски произход Оскар Пастиор, който през 1945 г. като 17-годишен младеж попада в съветски лагер в Новогорловка.

Херта Мюлер е родена на 17 август 1953 г. в немското селце Ницкидроф, в немскоезичната част на Банат, Трансилвания (Румъния). Учи в университета на Темишвар немска и румънска литература, където се сближава с неформалната група от немскоговорящи литератори, наречена Aktionsgruppe Banat.

Херта Мюлер е носител на много литературни награди в Германия, по-важни сред които Берлинската и Бременската премия, на Франц Кафка, на Генрих фон Клайст, лауреат и на Дъблинската премия.
През 2009 г. Мюлер е носител на Нобеловата награда за литература, книгите й са преведени на повече от 20 езика. Интересен е и фактът, че именно тя получава наградата точно 20 години след падането на Берлинската стена, след края на ужасите и несправедливостта, които съпровождат комунизма. Нобелов лауреат е жена, преминала през всичко това.

Читателите и гостите ще могат да разгледат и изложба на немските издания на Херта Мюлер, предоставени от Гьоте-институт България. Събитието е в рамките на Месеца на Немската култура в Столична библиотека, финасиран от програма “Култура” на Столична община.

Сподели в: