Премиера на книгата „Адските машини за желания на доктор Хофман” от Анджела Картър

На 15 юли (четвъртък) от 18.30 часа в Софийския университет ”Св.Климент Охридски” (Ректорат) в Библиотечно-информационния център по англицистика и американистика (Централна сграда, етаж 5), ще се състои премиерата на книгата на британската писателка Анджела Картър „Адските машини за желания на доктор Хофман”.

Анджела Картър е британска писателка и журналистка. Нейното писане е забележителен образец на магическия реализъм, към който се добавят готически мотиви, постмодерна еклектика, фройдистка трактовка на насилието и еротиката, фентъзи светове. Ако това би се сторило на читателите твърде много, можем да сведем нещата до елемент на мистерия и изследване на женската сексуалност. Картър е пътувала по целия свят, живяла в Япония и Сибир, за да почувства парадоксите на социалното и да се осъзнае като съвременна жена.
Действието на романа „Адските машини за желания на доктор Хофман” се развива в неназована латиноамериканска държава. Министърът Дезидерио е атакуван от машините за изкривяване на реалността, създавани от сатанинския доктор Хофман. През нощта при министъра идва стъклена жена – едно от превъплъщенията на дъщерята на доктора Албертина (реминисценция за Олимпия на Е. Т. А. Хофман). Той решава да намери доктора и така започва неговото пътешествие – от клуб за пийп шоу, през обществото на речните хора, които живеят на лодки, после като част от пътуващ карнавал и така до замъка на доктор Хофман.

„Най-добрия писател в Англия … Това се случи преди почти 18 години. Тя беше първия велик писател, когото срещах, и беше също така един от най-добрите, най-верните, най-искрените, най-вдъхновяващите приятели, които човек би могъл да има. Повтарям: Анджела Картър беше велика писателка. Повтарям го, защото независимо от нейната световна репутация, тук във Великобритания някак си никога не са й отдавали дължимото. Разбира се, много писатели знаеха, че тя е този рядък екзмпляр, наистина неповторима, и като нея няма друга на тази планета. Знаеха и много от омагьосаните, вдъхновените читатели. Но поради някаква причина на нея не и се даваше полагащото й се място – в центъра на литературата на нейното време, в сърцето на нещата. Сега, когато тя е вече мъртва, аз не се съмнявам, че нейните постижения бързо ще станат известни. Колко тъжно, че писателите трябва да умрат преди, за да им дадем тяхното място в пантеона.”
Салман Рушди „Анджела Картър (1940 – 1992): Много добра магьосница и много скъпа приятелка”(статията е публикувана в Ню Йорк Таймс)

„… най-прекрасния сюрреалистичен роман за последните 30 години. Книгата перфектно улавя идеите и идеалите на сюрреалистичната красота.”
Джеф Вандермеер за „Адските машини за желания на доктор Хофман”

„Бързо забравяме, че местата, които тя така внимателно наблюдава, са част от интериора на нейното въображение. Това е така, защото светът, който тя описва, става по-реален от всеки натуралистичен доклад.”
Ню Йорк Таймс за „Адските машини за желания на доктор Хофман”

Сподели в: