Премиера на "Инфлация на чувствата " и "Храна за върколаци"

На 13 октомври, от 18.30 ч., в Студио 5 – НДК, ще се състои премиера на две книги с една история – любовна лирика от Добромир Славчев – "Инфлация на чувствата" и "Храна за върколаци". Организатор е издателство Сиела.

Стиховете ще прочетат Вели Чаушев и Димитър Милов.

Вход свободен.

* * *
За книгите и Добромир Славчев:

„В разстояние на само четири месеца, Добромир Славчев заяви себе си като автор в две поетични книги с любовна лирика – „Инфлация на чувствата” и „Храна за върколаци"… Метафорични, драматични и въздействащи, стиховете на Добромир Славчев носят съзнание за традициите на българската поезия и се позовават на класическата рима… Микрокосмосът и макрокосмосът се сблъскват в поетически взрив…  Съприкосновението с нещо толкова истинско и толкова изстрадано първо стъписва, а после грабва читателя… От тях лъха оригиналност, примесена с виталността на българския фолкор и философията на хайку. В лириката му има живопис, има драматургия, любов и обещание за вечност…“

С тези думи Виолета Тончева анонсира творчество на Добромир Славчев по време на представянето на втората му книга.

Актьорът пък Вели Чаушев, казва следното за това: 
"Това за мен е блага, добра поезия. Такава, каквато е призвана да бъде истинска добра поезия… Поезията има своите върхове, но ако ги няма отстъпите към тези върхове, самите те биха седели оголени. Добромир е от тези, които вървят към върха…"

Публикувани със знака на издателство „Сиела”, 2013, двете стихосбирки бяха представени с успех във Варна. В премиерата на „Инфлация на чувствата” през май редакторът Димитър Милов говори за несъмненият талант на Добромир Славчев, а актьорите Мая Новоселска и Вели Чаушев поднесоха избрани стихове. Интерес предизвика и срещата на публиката с „Храна за върколаци” състояла се в началото на септември в рамките на тазгодишното издание на Международният филмов фестивал „Любовта е лудост”, със специалното участие на актьорите Вели Чаушев и Джоко Росич. 

„И  двете книги са белязани с Любов –  любовта с голямо „Л“, както споменава отново Виолета Тончева, сякаш в подкрепа на думите на поета Димитър Милов споделени за сриховете на автора:
„Лириката на Добромир Славчев въдейства със своята изключителна чистота и нежност… Нейното слънце разтопява снега, натрупан понякога на преспи в душата, за да потече в живителен порой. Неговата поезия, носи мирис на живот. В нея има обич и болка, разочаровние и любов… В творбите му има вик за близост и взаймност… Стиховете му заживяват с неговия сърдечен ритъм… И ни правят съпричастни. А това вече е знак за истинска поезия…“
Поетичните миниатюри на Добромир Славчев нямат заглавия, те разказват различни сюжети, изстрадват по различен начин любовта, за да завършат с поанта.
( Из“Инфлация на чувствата“)
* * *
Те чувствата към теб са без предели,
съдбата бе към мен доволно зла
и дните ми отдавна са се спрели,
облякоха се в сребърна мъгла.
И днес съм заприличал на отшелник,
прокудил се във свойта неизбежност,
и нося белези от всеки с тебе делник,
само че са всичките от нежност.

(Из“Храна за върколаци“)
* * *
Сънувах те
със червени обувки,
да не би в кръв да си газила?
И те обсипах
в съня си с целувки,
преди утрото да е полазило.
Поне Господ да ми прости,
ако все пак
си тръгна без време,
а тези шарки
с цветята по роклята ти
да знаеш… че са от мене!

Сподели в: