Премиера на “Игра на любовта и случая” в ТБА

На 22 февруари (петък) 2008 г. от 19.00 часа в театър "Българска армия" (София, ул. "Раковски" 98) е премиерата на спектакъла “Игра на любовта и случая” от Пиер Мариво.

Премиерата на тази пиеса в „Комеди италиен”, Париж, 23 януари 1730 е останала далеч в театралната история. Призната за шедьовър на Мариво и на френската драматургия, тя е многократно поставяна и преосмисляна в течение на близо два века.  Блестящ диалог, безумни недоразумения, пъргаво скачане от един костюм в друг, от един образ в противоположния.  Като че ли младите влюбени безспирно изобретяват все нови и нови предизвикателства към любовта, докато осъзнаят в безмилостно ясният финал, че са станали безропотни изпълнители на  чужда воля, а интимните мигове на любовните им приключения са протекли под погледа на скучаещия господин Оргон и неговия син. И ако в XVIII век е имало тайници и скривалища, днес техниката предлага фини перфидни методи на „воайорство”. Безстрастното око на камерата ще ни върне назад, за да проследим постепенното пробубждане на догадкитe първо у слугите и жените и най-накрая у младия благородник. Развръзката на сложните перипетии ще се съобрази с изискванията на благоприличието и господарят ще мине под венчило с господарка, слугата ще грабне слугинчето и всички ще разберат, че са били участници в една комедия. Весела или тъжна – да преценява негово величество Зрителят, а Театърът ще му помогне с отбор от най-млади, талантливи и красиви актьори.

Участват: Георги Кадурин (гост), Леонид Йовчев, Александра Сърчаджиева , Станислав Ганчев (гост), Екатерина Стоянова, Юлиян Рачков, Васил Бинев

превод: Ерма Гечева, Наташа Колевска
постановка: Красимир Спасов
Сценография и костюми: Марина Райчинова
Музикална картина: Александър Каланов (гост), Йордан Борисов (гост)
Видеокартина: Владимир Шишков

Снимки: Иван Дончев

Сподели в: