Премиера на „Закачане“ в Театър София

9 март 2018 г. (петък) – премиера, 19 ч., голяма сцена, Театър „София“

„ЗАКАЧАНЕ“

режисура, концепция и текст Неда Соколовска

сценична среда Иван-Александър Тодоров

консултант драматург Стайко Мурджев

мултимедия и мапинг Владислав Илиев

Участват: Галя Костадинова, Илия Виделинов, Мартин Димитров, Мила Банчева,

Неда Спасова, Николай Върбанов, Симона Халачева, София Маринкова,

Юли Малинов, Юлиян Рачков

„Закачен“ е жаргонна дума от речника на Милениума, която обозначава едновременно пристрастяване към нещо, влюбване и свързване в безжичната Интернет мрежа.

„Закачане“ е сценичен пъзел от автентични ситуации, възникнали между група от хора, свързани в мрежа от общи познанства. Сюжетът проследява реалното развитие на няколко любовни истории в един лабиринт от несподеленост, фиксация, копнеж и емоционална зависимост. В полярното движение между отчаяние и екстаз, преследване и бягство, героите откриват, че онова, което ги свързва и разделя, катализаторът на привличането и отчуждението са Интернет и платформите за дигитално общуване.

„Закачане“ е един съвременен, опасно близък разказ за нуждата от любов и страха от нея, за стесняването на вътрешното зрение до разстоянието, на което ръката държи телефона и неустоимата архетипна нужда да обичаш и да бъдеш обичан…

Променя ли се способността ни да обичаме в свят, попаднал във вортекса на потреблението, където реалните човешки нужди се изместват от зрителен глад и мания за колекциониране? Селфито, приложенията за разкрасяване, платформите за запознанства, Фейсбук и Инстаграм, онлайн групите се превръщат в един паралелен свят, в добавена реалност, която започва да създава невидими, но съвсем реални бариери между хората и тяхната способност да бъдат заедно.

Неда Соколовска

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

Сподели в: