Премиера на Заболяване на младостта“ в Младежкия театър“

Младежки театър "Николай Бинев" като част от програмата "Младите в младежкия" представя премиерата на "Заболяване на младостта" от Фердинанд Брукнер  на 15 декември 2007 г. от 19.00 , камерна сцена.

Роденият през 1891г. в София Теодор Тагер, който по-късно се подписва под псевдоним Фердинанд Брукнер  е един от най-интересните немски драматурзи от изминалото столетие. Пиесата му „Заболяване на младостта”, макар и написана преди повече от 8 десетилетия, интерпретира по актуален начин проблемите на младото поколение, което навлиза в реалния живот непосредствено след лекотата на студентското битие. „Заболяване на младостта”  е част от трилогията „Младежта на две войни”- пиеси изследващи смъртта на моралните ценности в света на младите. Драматургичният текст се характерезира с интригуваща фабула, наподобяваща любовните лабиринти и страсти от типа на романа „Опасни връзки” (Ш. Дьо Лакло). Динамичният диалог и остротата на израза, превръщат персонажите в пленници на желанието и безграничния си егоцентризъм, защото „да обичаш” е различно от това „да притежаваш” – истина, пред която погледите на Мари, Дезире, Фредер, Ирене, Петрел и Алт остават затворени, може би предчувствайки настъпващия крах на съвместната им идилия. В дебютния проект на режисьорката Биляна Петрова („Йерма”- Програма „Младите в Младежкия”) и сценографката Павлина Коцева, младият екип заедно с актьорите Искра Донова, Ярослава Петрова, Яна Титова, Ангелина Славова, Николай Луканов, Малин Кръстев, Светослав Добрев осъществяват трудно, но взироопасно пътуване в душевния свят на едно объркано поколение, което въпреки съпротивата на младостта си постепенно се отдава и започва да пропуска в себе си  покварата на НЕ-МЛАДОСТТА…

Биляна Петрова
и Павлина Коцева за „Заболяване на младостта”:

„Текстът на Фердинанд Брукнер „Заболяване на младостта” е предчувствие. Предчувствие за абсолютната катастрофа. Когато подтиснатите помисли и страсти избухват и излизат на повърхността, те шокират и разтърсват… Декорът  трябваше да придобие форма на това страшно предчувствие. Три прозрачни стени, зад които виждаме силуетите във всяка стая, и четвъртата, въображаемата, винаги пропускаща публиката във вътрешния свят на персонажите. Белият под влиза в борба с мрака на стените и тръбите, върху него колкото и старателно да се почиства мръсотията, се забелязват следи-стъпките на живота, на разрушените отношения, на разбитите илюзии. Проституция, наркотици, алкохол – персонажите от „Заболяване на младостта” възприемат тези изкушения като част от пейзажа, от живота си.

Една от най-престижните професии тогава, а и днес е медицината. Тя се развива, утвърждавайки живота. Парадоксално, но факт: хората продължават  да се стремят към смъртта и сами да предизвикват края на живота си. Като че ли в този хаос е невъзможно, но и необходимо да се изградят взаимоотношения, основаващи се на искреност, чистота, истина. Душевната болка не е подвластна и на тогавашната, и на съвременната медицина. Ако си дипломиран лекар, означава ли, че притежаваш власт над човешкия живот?

ЕКИП
:
Превод Владко Мурдаров
Постановка: Биляна Петрова,
Сценография и костюми: Павлина Коцева
 Хореография: Ана Каракашева

Действащи лица
:
Дезире – Ярослава Павлова,
Мари – Искра Донова,
Фредер – Малин Кръстев,
Ирене – Яна Титова,
Петрел – Николай Луканов,
Алт – Светослав Добрев,
Луси – Ангелина Славова

Спектакълът е реализиран с финансвовата помощ на  Фонд за подкрепа на дебютни проекти

Сподели в: