Премиера на есеистичната сбирка “Платон, прасето и последният буржоа” от Стоян Гяуров

Издателство “Ерго” и Унгарският културен институт в София любезно Ви канят на премиерата на есеистичната сбирка “Платон, прасето и последният буржоа” от Стоян Гяуров.

JUST DO IT – READ A BOOK!

Най-новата книга в поредица “Контрапункти”!
Оформител: Жеко Алексиев.

Заповядайте на 16 април, 18 часа, в УКИ, ул. “Аксаков” №16!
Представя: д-р Йордан Ефтимов, с участието на автора и приятели!
Скромна почерпка 🙂

В Платон, прасето и последният буржоа е събран цветът от дългогодишната работа на Стоян Гяуров като журналист в „Дойче Веле” и автор на културното предаване „Апострофи”. Но Стоян Гяуров е преди всичко читател, един страстен читател, притежаващ просветителската амбиция да сподели наученото, да ни сближи с имена, идеи и най-вече книги, повечето от които не са преведени на български и повечето от чиито автори са слабо или съвсем непознати в България, както и да ни напомни, че в сферата на духа въпросите често са по-важни от отговорите. История, политика и култура, изкуство, философия, медии – тематичният кръг на текстовете е извънредно широк, но авторовата червена нишка е лесно доловима: това е носталгията по гаснещата книжна култура, съчетана с недоверие към „дигиталния културизъм”, форматиращ погледа към света особено на младите поколения. Великолепният стил подсилва още повече високата познавателна стойност на тази книга.

Стоян Гяуров е журналист и преводач, роден през 1950 в Хасково. Завършва английска филология в Софийския университет, след което работи в държавното радио. От 1990 до 2012 е редактор в радио „Дойче Веле”, Бон. Превел е книгите: „Светът на късната античност” от Питър Браун, „Невинни ръце” от Александър Демант, „Мойсей Египтянина” от Ян Асман, „Бъдещето на класическото” от Салваторе Сетис, „Фараонът Пруст” от Михаел Маар.

Четенето на книги е от полза само за онзи, който е наясно, че това е самоцелно занимание.

Кавичките са израз на слабост.

Триумфът на „дискурса” е поражението на творческото.

Истински умен е онзи, който съзнава, че това не е достатъчно.

Предложение: престъпленията срещу добрия вкус да бъдат обявени за престъпления срещу човечеството.

Историята е хоризонтът на безсмъртието на човека; вечността е за боговете.

За разлика от замърсяването на околната среда, полюцията на езика не предизвика аналогичен протест, защото това е естествената среда на мнозинството.

Just do it (read a book)!

Стоян Гяуров

Платон, прасето и последният буржоа
Култ – култура – културизъм

Издателство „Ерго”
София, 2012
ISBN 978-954-8689-30-4
Цена 12,00 лв

Сподели в: