Премиера на "Един живот не е достатъчен" от Хайри Хамдан

На 1 декември от 18:30 ч. в в Мраморната зала на Столичната библиотека ще се състои премиерата на новата стихосбирка на поета Хайри Хамдан "Един живот не е достатъчен“.

На премиерата ще говорят рeдакторът на книгата Владислав Христов, поетесата Аксиния Михайлова и други. На пиано ще свири Мариам Хамдан. Ще чуем рецитал на стихове от книгата в изпълнение на актрисата Ралица Петрова.

За книгата

В тази книга Хайри Хамдан убедително доказва както доброто владеене на българския език, така и специфичното лирическо отношение към действителността, пълно с философски инвенции. Освен това авторът има блестящ усет за детайла и склонност към афористични обобщения. Считам, че тя ще обогати българската литература с особен вид чувствителност и новаторство.
Бойко Ламбовски

Не случайно стихосбирката носи заглавието „Един живот не е достатъчен“: да, един живот не стига, за да се обхванат в дълбочина и в изпълнени пространства тези два хем така приличащи си, хем и толкова различаващи се свята, какъвто е арабският, от една страна, и „балкано-българският“, от друга. Само че г-н Хамдан е скромен: в книгата му личи, че – напротив, той много добре е усвоил „балкано-българските“ поетични традиции, особено силно е преклонението му пред един голям български поет, Борис Христов, а арабските – усеща се, текат в жилите му талантливо и благотворно.
Митко Новков

Поезията на Хайри Хамдан е особена кръстоска между арабската сочност и европейската традиция. Колкото градска, толкова и екзотична, тя се разпуква пред очите ни като смокиня разкривайки сладостта на поетичното Слово в пълния му разкош. Един живот не е достатъчен за много неща, но напълно стига да открием за себе си като читатели такава ярка литературна индивидуалност като Хайри Хамдан.
Владислав Христов

Повече за автора

Хайри Хамдан е роден през 1962г. в Дер-Шараф, западния бряг на река Йордан. През 1967г. емигрира със семейството си в Йордания, където завършва гимназия. Живее в България от 1982г., където се дипломира като инженер. През 1989г. се оженва и има три дъщери. Носител е на световни литературни награди. Негови творби са превеждани на английски, френски, испански и италиански език.

Издадени книги на български език:
„Очите на бурята”, издателство Прозорец – 1993г- стихосбирка
„Мариамин”, издателство ПАН – 2000г – стихосбирка
„Хронична любов” и „Живи в царството на рака” – 2005г – стихосбирка и роман в една книга
„Европеец по никое време”, издателство Делфин – 2007г – роман
„Чува ли ме някой” – Пиеса, спечелила наградата на европейска фондация Емиграция, реализирана на сцената на „Червената къща” – 2008г.

Издадени книги на арабски език:
Пиесата „Нека живея, нека умра”, египетското издателство „Нун”, 2011.
Сборник с разкази „Съблазънта на средна възраст”, издателство „Азмена” Йордания – 2014г.
Романът „Неспокойни души”, издателство „Албейруни” Йордания – 2015г. И други.

Сподели в: