Премиера на документалния филм "Светлини от една изложба"

Най-новият документален филм на режисьора Стилиян Иванов е посветен на картините и житейската философия на художничката Лили Димкова (последовател, а и от части вдъхновител на Бялото братство у нас).

Преди повече от година инициативен комитет, сформиран за честването на 80-годишния юбилей на художничката, кани Стилиян да създаде филм за нея. Предложението за работа не е случайно – през 2007 г. режисьорът създава филм за бащата на Лили, лечителя Петър Димков, който филм има огромен успех и над десетхиляден тираж на DVD.

Днес в НДК (София) – приятели и близки на Димкова ще й подарят филма с премиерна прожекция. Още същия ден(16 юли) DVD-тиражът ще стигне до всички по-големи книжарници на страната.

Светлини от една изложба” е третото филмово заглавие на продуцентска къща Додофилм за тази година. В поредицата “Известните”, в която бяха представени Емил Димитров, Хачо Бояджиев и д-р Людмила Емилова логично намира място един от най-необикновените творци на България – Лили Димкова. Хилядите посетители на нейни изложби у нас и по целия свят, споделят в книгите за впечатления, че картините са "не само произведения на изкуството, но и лечебни “портали” към един невидим свят, от който струи Любов и Светлина".

Сравнително малко колекционери притежават платна на художничката, защото в по-голямата си част те не се продават. Все пак водещи галерии зад граница са успели да откупят някои от творбите. А наред с всичко друго, чрез камерата на оператора Мирослав Евдосиев, филмът представя 100 от картините на Лили Димкова, така зрителите сами могат да се убедят в необикновената сила на творчеството й.

Сподели в: