Премиера на "Доклад на зелената амеба за химическия молив" от Велина Минкова

На 19 февруари, четвъртък, в 19:00 часа в кино „Влайкова” Велина Минкова ще ни върне в далечната 1989 г. чрез дебютния си роман "Доклад на зелената амеба за химическия молив" (Издателство "Колибри").

Бодра и дръзновена, главната героиня Александра Н. Георгиева ще ви отведе на международен пионерски лагер в Корейската народнодемократична република (Северна Корея). Ще посетим СССР и ще се върнем в НРБ точно навреме, за да минем през "Кравай" и да изживеем отново първите дни и месеци на прехода.

Бъдете готови! Да чуете акордеона на Андрония Попова, отличничка от „А” клас(а). „Доклад на зелената амеба за химическия молив” ще изнесе Миленита, примерна ученичка от клас „Г”. Труженици от сладкарница „Пчела” ще ви поднесат ни повече, ни по-малко боза, а романа ще представи самият Светлозар Желев, Директор на химическия молив.

И тъй като носталгията без музика е като пощенски плик без марка, ще слушаме любимите ви шлагери от онова време. За тях ще се погрижи диджей MC Тимур!

Още за книгата:
Съществува ли зелена амеба и възможна ли е връзката ѝ с химическия молив в свят, бил той и условен? Да, възможна е, когато този свят е видян през обектива на една дисциплинирана ученичка и активна пионерка; когато времето е лятото на 1989, а мястото – международен пионерски лагер в Корея (Северна Корея).

С тези две метафори и с поръчението да напише доклад за преживяното в лагера започва разказът (дневник) на Александра за пътуването ѝ от социалистическа София, през далечната „братска страна” до… Прехода. Това е пътуване не само през различни пластове на пространството, но и на времето, пародаксално раздвоени между идеологическите привидности, ритуалните симулации и наивитета на едно първично, неопосредено световъзприемане. А светът в този дневник е представен като „калейдоскоп”, където свободно и абсурдно в своята безпроблемност съжителстват Мадона и химните за Ким Ир Сен, “Бийтълс” и младежките социалистически фестивали, пионерските униформи и тениските със западни надписи, Детската асамблея и любимата баба, СССР, КНДР и любопитни американци, задръстен френски тийнейджър и възторжени до полуда от своя „велик вожд” корейски деца… Това е свят, който сякаш безконфликтно съществува и като наизустени идеологически клишета, и като смешно опредметена реалност, като утопия и антиутопия. В него дори Преходът се случва някак абсурдно естествено между „отчетния” ДОКЛАД за „северното лято” на пионерката активистка и сбирките след училище около „Кравай”, между червеното и синьото на химическия молив…

Дебютният роман на Велина Минкова е оригинален опит да разкаже по забавен, остроумен и интелигентен начин още неразказаната ни нова история. Той се заиграва границите, отмества ги чрез деликатна ирония и парадоксални езикови пробиви – една игра на двусмислието, в която, ако пожелае, може да бъде включен и самият читател.

За автора:

Велина Минкова е родена през 1974 г. в София. Завършва английска гимназия и заминава за Лос Анджелис, САЩ, където се дипломира с бакалавърска степен от калифорнийския университет (UCLA) със специалност английски език и литература и профил творческо писане.

През 2001 г. излиза сборник с нейни разкази на английски език, озаглавен Red Shorts (“Червени къси панталони”).

Велина има магистърска степен по европейски науки с профил европейска култура от амстердамския университет (UvA). Член е на Съюза на преводачите в България. През 2014 г. е участник в българо-езичната група на созополския семинар по творческо писане към фондация „Елизабет Костова.“

Живее в Париж, където преподава английски език и литература, превежда и редактира текстове от културния сектор. „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ е първият ѝ роман.

Сподели в: