Премиера на Въздишки от вулкан““

Издателска къща “Персей” има удоволствието да ви покани на премиерата на книгата “Въздишки от вулкан”, любовна лирика от Романьола Мирославова, на 16 януари 2008 г. (сряда) от 17.30 ч. в Столична библиотека, зала “Надежда”, пл. “Славейков”. Участие ще вземат и певци, изпълняващи песни по нейни стихове.

Талантлива поетеса, Романьола Мирославова е автор на любовни стихове, в които се съчетават класически и модерни мотиви. В центъра им е днешната жена, разпъната между съвременното битие и вечните емоции и страсти.

Стиховете на Романьола Мирославова са изпълнени с емоционална сила. От години тя е муза и спътник в живота на големия български поет Евтим Евтимов. Затова съвсем не е случайно кореспондирането между стиховете им – като един интимен лирически диалог.

Романьола пише съзидателна и оптимистична лирика. Зад гърба си има няколко поетични книги, пиеси, разкази и преводи от сърбохърватски. Носителка е на големите награди от два поетични конкурса в Италия. По нейни стихове са създадени песни, печели награди в различни фестивали и конкурси.

Не искам прошка, искам любовта ти.
Сподавяни от нежност и от свян,
телата ни – две статуи изляти,
душите ни – въздишки от вулкан.

Книгата е събрала най-хубавите стихове на поетесата. Те са групирани в три цикъла – “Пред очите на целия свят”, “Въздишки от вулкан” и “Разпятие”. В първия са поетични творби, посветени на първата среща с любимия, както и лирически химни, прославящи любовта. Във втория са стихове, изпълнени с терзания и проблеми, съпътстващи всички влюбени. Третият цикъл е поетическа равносметка на чувствата.

Включени са и два сонета – “Преди да ме докосне любовта” и “Ти”. С тях Романьола Мирославова доказва поетическото си майсторство. Тази поетична форма възниква през 13 век. Сонетният венец се състои от 15 сонета (всеки от по 14 стиха), като последният стих на всеки сонет се повтаря като първи стих на всяко от следващите 14 произведения. Последната, петнайста творба, наречена “магистрал”, се състои от всичките начални стихове на предходните сонети.

Корична цена: 5,99 лв.

Сподели в: