Премиера на "Вкусът на Твоето тяло" от Мила Искренова

На 9 юни, от 18.00 ч., в зала 11 на НДК или "Люмиер" ще се състои премиера на книгата на Мила Искренова, "Вкусът на Твоето тяло" (Scalino, 2014). Това ще се случи един час преди началото на спектакъла на Мила Искренова и Боян Воденичаров "Траектории на желанието". Книгата ще представи Петър Пламенов.

Дрескод – елегантно облекло – за представянето и книгата и спектакъла.

*  *  *

За книгата:

"Вкусът на Твоето тяло" е сборник от малки есета, фрагменти, статии, мисли, интервюта, рефлексии, бележки от дневника на хореографа, скици, танцови записки и други.

 Тази книга е книга писана от хореограф,  не от  писател…

Тази книга не е писана, за да бъде издадена, а за да извади от мене „вътрешните гласове“ и да ме успокои… Тя е писана в продължение на 30 години – непостоянно, нередовно, „несъзнателно“ и непреднамерено, тогава, когато не съм можела да се изразя по друг начин…

Тази книга ме изправя пред мене самата, такава каквато съм била на 24-годишна възраст и с очите на онова момиче ме пита: „Мила, докъде ме доведе?“… Това момиче е моят съдник и моят вдъхновител….

Тази книга нямаше да се появи без активната намеса и помощ на Емилия Миразчийска и Христо Христозов.

Тази книга е моят отчет пред Бога и мене самата.

…Книгата ми е „много женска“ , защото в нея съм наистина аз с моята най-интимна същност, която дори „социализмът“ и „капитализмът“ не успяха да променят и изтрият.

Да си ЖЕНА в една балканска страна в края на ХХ век и да се опиваш да правиш изкуство от западен тип…. това е свръхизпитание на куража и волята, повярвайте ми… и това е една от главните линии в тази „книга…

За спектакъла "Траектории на желанието":

Хореографията и костюмите са дело на Мила Искренова. Спектакълът е с участието на пианиста и композитор Боян Воденичаров и танцьорите от Балет „Арабеск“ Ангелина Гаврилова, Стефка Табакова, Александра Савова, Валери Миленков и Васил Дипчиков.

Пианистът Боян Воденичаров, по чиято идея е създаден спектакълът, повече от двайсет години той живее в Белгия. Работи като концертиращ артист и е професор в Кралската консерватория – Брюксел.

„Предложението дойде от „Festival de Valonia“ – разказва проф. Воденичаров – Това е най-големият културен форум във Валония (един от трите региона на Белгия).

Преди време организаторите поискаха от мен няколко предложения за авторски проекти. Наред с другите представих идеята си за танцов спектакъл по моя музика. Фестивалът избра именно този проект. Дори не бях успял да поискам съгласието на Мила Искренова – хореограф на балет „Арабеск“. За щастие тя се съгласи и започнахме да очертаваме посоките …“

Спектакълът е часто от програмата на международния фестивал "Софийски музикални седмици" и Салон на изкуствата.

Сподели в: