Премиера на българския филм „Коридор #8” на Берлинале 2008

За първи път след шестгодишна пауза български филм отново пробива в официалната селекция на Берлинале. Коридор #8” на режисьора Борис Десподов, операторите Борис Мисирков и Георги Богданов, и продуцентката Мартичка Божилова ("Агитпроп") ще бъде представен на един от най-големите световни кинофестивали, Берлинале.

“Това е голям успех за киното ни, тъй като български филм отдавна не е участвал на престижния фестивал”, споделя Мартичка Божилова. Филмът е поканен за световна премиера в секцията Форум на Берлинале 2008 и ще има пет прожекции между 7 и 12 февруари 2008 г. в най-престижните кина в Берлин. 

Секцията „Международен форум на новото кино” – или Форум – е „най-дръзката” секция в програмата на Берлинале. Тя представя авангардни и експериментални творби – от киноесета до политически ангажирано кино. Документалните и игралните филми са равнопоставени, като се допускат всякакви формати. Форумът проявява специално внимание към откриването на нови таланти и филми, които се опитват да преминат границите на жанровете и на познатите изразни средства в киното.

Българският избор на Форума, „Коридор #8”, разказва за всекидневието на хората, които живеят по протежението на несъществуващ път на Балканите. Пътят преминава през България, Македония и Албания и съвпада с голям инфраструктурен проект, финансиран от ЕС, целящ да свърже Черно и Адриатическо море, който вече десет години е в начален стадий на развитие. Следвайки нишката на пътя, „нон-роуд” филмът „Коридор #8” улавя настроенията, предразсъдъците и надеждите на хората от трите балкански страни, които по парадоксален начин са „толкова далече, толкова близо” един до друг.

Сценарист и режисьор на филма е Борис Десподов, монтажът е на Гергана Златанова и Борис Десподов. Композитор на филма е Петър Дундаков. Филмът е продукция на "Агитпроп" (България) и е подкрепен от ИА „Национален филмов център”, програма Медиа на Европейския съюз и Швейцарската агенция за сътрудничество и развитие към Швейцарското министерство на външните работи, както и от телевизиите YLE Co-productions (Финландия) и TSR (Швейцария).
     
Филмът е пълнометражен дебют на режисьора Борис Десподов, вече утвърден автор в анимационното ни кино, чиито филми („Митология и „Тик-Так”) са носители на множество награди, сред които наградата за най-добър анимационен филм – Български филмови награди 2005; наградата за най-добър анимационен филм на Съюза на българските филмови дейци, 2005; наградата на публиката за най-добър анимационен филм, МФФ Дрезден 2005.

Сподели в: