Премиера на бутилката ABSOLUT

Премиера на бутилката ABSOLUT MODE в Галерията за Модерно изкуство
Арт наследството на ABSOLUT с първа ретроспективна изложба в София

ABSOLUT VODKA винаги е била различната марка. Затова и избраната от нея рекламна стратегия е далеч от стандартното: ABSOLUT подава ръка на съвременните творци и създава уникални произведения на изкуството – обект на колекционерска страст вече трето десетилетие. За първи път представителна част от арт колекцията на ABSOLUT ще бъде показана в София в изложбата ABSOLUT ART MODE, чието откриване предстои на 27 октомври в Музейната Галерия за Модерно Изкуство. Изложбата се организира по повод премиерата на новата бутилка ABSOLUT MODE EDITION – поредното доказателство, че ABSOLUT VODKA не просто е в крак с последните модни тенденции, но участва в тяхното създаване.
Началото на ABSOLUT ART е поставено през 1985 г., когато не кой да е, а „бащата“ на течението поп арт Анди Уорхол, вдъхновен от дизайна на бутилката, заявява: „Искам да направя нещо с нея“. Уорхол рисува черна бутилка ABSOLUT и така създава ABSOLUT WARHOL – първия пример, че реклама и изкуство могат да се допълват, без да си противоречат. Оттук започва дългият път, сближаващ все повече легендарната шведска марка с най-дръзките и иновативни творци в областта на графиката, живописта, дизайна, пърформанса, сред които Питър Блейк, Деймиън Хърст, Бен Вотие, Луиз Буржоа, Маурицио Кателан и др.
Втората решителна стъпка е направена на 20 октомври 1987 г. – с визията ABSOLUT CAMERON, в която се срещат сребристата рокля на дизайнера Дейвид Камерън, моделът Рейчъл Уилямс и фотографът Стивън Мейсъл. Модният дизайн се оказва най-естественият партньор на ABSOLUT VODKA. Следва истинска вълна от събития, фотосесии, проекти, с участието на дизайнери, стилисти и фотографи от цял свят, които променят модните подиуми и служат за вдъхновение на своите подражатели и врагове.
Новите творчески колаборации на ABSOLUT поемат в различни посоки. През 1980 г. Антъни Ферара и Никол Милър създават първия календар на ABSOLUT, посветен на модата, и с него събуждат нова колекционерска страст у всички почитатели на марката. Традицията продължава и до днес, като единствено през 2003 г. календарът е издаден онлайн. През 1995 г. Хелмут Нютън, заедно с дизайнерите Джон Галиано и Хелмут Ланг, създава впечатляваща серия от черно-бели фотографии, заснети в самия град Охус – родното място на всяка капка ABSOLUT VODKA. В следващите кампании на ABSOLUT се включват Версаче, Том Форд и Жан-Пол Готие. Последният е автор на уникална колекция от 8 мистични образа от скандинавската митология, обединени под името ABSOLUT LEGENDS. Най-авангардните тенденции в канадската мода са представени в серията ABSOLUT CANADA FASHION (1992-1994). А токийският еклектичен уличен стил е запечатан от фотографа Надар Кандер в проекта ABSOLUT METROPOLIS (2005). Част от тези уникални визии могат да бъдат разгледани в рамките на изложбата ABSOLUT ART MODE.
24 години след първата модна колаборация на ABSOLUT VODKA всички почитатели на емблематичния бранд в България ще могат да се запознаят с бутилката ABSOLUT MODE EDITION – явен комплимент към онези, за които модата не е просто fashion, а начин на живот, собствен поглед и смелостта да го изразиш. Освен самата бутилка, по време на изложбата ABSOLUT ART MODE ще могат да се видят ексклузивни кадри от заснемането на едноименната фотосесия. Самата бутилка и нейната визия съчетават класическото разбиране за мода и въображението на съвременните стилисти. Те си играят със светлината и отраженията по начин, инспириран от американския фотограф Ървин Блуменфелд, който използва този подход за първи път през 60те години на 20 век. Автор на концепцията е култовата британска стилистка Кати Гранд. Пред обектива на модния фотограф Шариф Хамза е топ моделът Шанън Клик.
Изложбата ABSOLUT ART MODE гостува на Музейна Галерия за Модерно изкуство на ул. „Оборище“ 10 в София, от 28 октомври до 15 ноември 2011. Черната бутилка, нарисувана от Уорхол (ABSOLUT WARHOL), малката сребърна рокля на Камерън (ABSOLUT CAMERON) и ослепителната бутилка ABSOLUT MODE са сред акцентите на експозицията. Паралелно с първата си ретроспективна изложба в България, ABSOLUT VODKA подкрепя и мащабната арт експозиция на съвременно британско изкуство – “Питър Блейк: Absolut Brit Art”, която гостува на Оборище 10 до 30 октомври.

Сподели в: