Премиера на биографичната книга "Ив Сен Лоран"

На 25 април, от 18 ч. във Френския културен институт ще се състои премиерата на биографичната книга "Ив Сен Лоран" от журналистката Лоранс Бенаим. Книгата ще бъде представена от Ина Асса, главен дизайнер на БНТ. В кожата на водещ влиза неподражаемата Мария Силвестър.

Литературното представяне ще бъде последвано от предпремиерна прожекция на едноименния филм.

С биографичната книга „Ив Сен Лоран“, излязла на 22 август 2011 г. издателство „Колибри“ постави началото на най-необичайната си литературна селекция, посветена на корифеите в света на модата. Елегантното четиво, възкресило десетилетия от живота на последния класик на модния дизайн, е дело на дългогодишната журналистка Лоранс Бенаим.

За целите на своята въздействаща кинотворба режисьорът Жалил Леспер е ангажирал безупречен актьорски състав, а изпълнението на Пиер Ниней се отличава с поразителна лекота, достоверност и финес.

Биографията на мъжа, за когото „роклята не е архитектура, а дом“, е осеяна с депресии, алкохол, наркотици и сензации, но я увенчават новаторството и катарзисът на съприкосновението с красотата. Той облича жените, представяйки си известни персонажи.

Той лансира прет-а-портето, пуловера превръща в суичър, а колана обявява за бижу. Неговите смокинги влудяват парижанките, а целомъдрените му рокли са израз на съвършената представа за красиво: яснота на контурите, свобода на тона и отказ от превземките.

Събитието се провежда в рамките на Дните на отворените врати на Френски Институт, София.

Вход свободен в рамките на капацитета на залата.

Сподели в: