Премиера на Банковият обир““

“Банковият обир” е история, вдъхновена от един необикновен истински случай, един дързък, неразкрит обир, който се случва преди повече от 35 години в Лондон. Един силно зареден трилър, режисиран от Роджър Доналдсън и с участието на Джейсън Стейтъм и Сафрън Бъроус, който е комбинация от интриги, скандали и опасности и е описан от продуцентите си като “една удивителна неразказана досега история за убийство, секс и подкупничество”.

През септември 1971 крадци прокарват тунел в подземието на лондонска банка на Бейкър Стрийт и открадват депозитни кутии с пари в кеш и бижута на стойност милиони паунди. Откраднатите вещи не са открити. Никой дори не е арестуван. Обирът се появява в заглавията на вестниците за няколко дни и след това изчезва – резултат от заповед на английското правителство, която запушва устата на пресата. Този филм разкрива какво е имало в тези кутии. Историята намесва убийство, корупция и секс скандал с препратки към Кралското семейство – история, в която крадците са най-невинните замесени хора.

Джейсън Стейтъм ( “Огън в кръвта”, “Транспортер” 1 и 2, “Италианска афера”) е в ролята на Тери, търговец на коли с противоречиво минало, а Сафрън Бъроус ( “Климт”, “Енигма”) е Мартин, успешен модел от бившия му квартал, която се подлъгва от старата си страст и въвлича неговите приятели в извършването на обира на банка.

Обширният актьорски екип включва изобилие от английски актьорски таланти, между които Стивън Кембъл Мур (“Класът на историците”, Даниел Мейс (“Изкупление”), Джеймс Фаулкнер (“Colour Me Kubrick”), Алки Дейвид (“The Freediver”), Майкъл Джибсън (“Ескадрилата”), Ричард Линтерн (“Сириана”), трикратно номинираният за наградите БАФТА Дейвид Сучет (ТВ сериите “Poirot”), Питър де Джърси (“Holby city”), Джорджия Тейлър (“Coronation Street”), Хати Морахан (“Bodies”),  Кийли Хоуис (“Фантасмагории”), Питър Боулс (“Freebird”), Колин Саломон (“Не умирай днес”) и Шарън Моуган (“Отново в засада”).

Приеманият много добре кинодеец Роджър Доналдсън (“The World’s Fastest Indian”, “Thirteen days”) е режисьор, сценарият е на легендарния екип на Дик Клемент и Йън Ла Френе, носители на наградите Бафта и Еми (“Отнесени”, “Стари муцуни”, “Porridge”). Продуценти са Чарлс Роувън (“Батман в началото”, “Three Kings”, “Град на ангели”, “Дванайсет маймуни”) и Стивън Часман (“Unleashed”, “Транспортер”, “Единственият”). Изпълнителни продуценти са Джордж Макиндоу, Райън Кавана, Дейвид Алпер, Алън Глейзър, Гари Хамилтон, Алекс Гартнер и Кристофър Мап.

Талантливата редица зад камерата включва номинирания за Оскар и Бафта награди оператор Майк Коултер (“Наистина любов”, “Разум и чувства”), носителят на награда ЕМИ художник Гавин Боке (“Междузвездни войни – Епизоди I, II, III”, “Трите хикса”), номинираният за Оскар и Бафта за монтаж Джон Гилбърт (“The World’s Fastest Indian”, “Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена”), номинираният за Бафта и Еми художник на костюмите Одил Дикс-Миро (“10000 B.C.”, “Мръсни хубави неща”), грим и прически – Кирстин Чалмерс (“Stormbreakers”, “Полет 93”), директор на кастинга -Лусинда Сайсън (“Батман в началото”, “Александър”), звук – Симон Хейс (“28 седмици по-късно”, “Бриджит Джоунс: На ръба на разума” и координатор по каскадите – Гред Пауел (сериите за “Хари Потър”, “Шифърът на Леонардо”). Копродуцент е Мери Бет (“Полет 93”, “Равратникът”).

“Банковият обир” е сниман повече от 10 седмици на различни места в Лондон, в “Ealing Studios”, базата на продукцията и в студиото “Pinewood”, в чиято най-отдалечена част е построен екстериорът на банката и ъгълът на Бейкър Стрийт и Мерилебон Роуд. Някои допълнителни сцени са снимани в Австралия.

Филмът тръгва по кината на 28 март 2008 г.

Сподели в: