Премиера на "Анна и Алената глутница" от Мила Искренова

"Анна се появи през ’97-ма, в Италия.
Появи се без предизвестие. Появи се със своята история, в която се отразяваха още много подобни истории на хора преживели социализма във вид на червена диктатура.
Анна не съм аз. Тя е може би някаква моя проекция, гледна точка към онази действителност, която успях да видя през дистанцията на времето и пространството.
Героите в книгата се намират на границата на архетипни образи от епохата на социализма. Те са хибридни образи, синтезиращи качества на различни личности. Обединява ги отпечатъкът на "системата" , който те всички носят като съдбовен печат.
Сега, след почти 20 години, мога да забележа две основни внушения :
Човешката природа приспособява всяка идеология към себе си и е способна да я трансформира до неузнаваемост – така се извършва и трансформацията на комунизма в тоталитарна власт.
В условията на не-свобода човешката личност се превръща в коментар на системата – или я приема с конформизма си, или я отрича, поемайки всички рискове.

Няма среден път. Има откровение, справедливост и покаяние…"
М. Искренова

Премиерата на романа на Мила Искренова "Ана и Алената глутница" (издателство "Scalino") ще се състои на 23 юни, от 19:00 ч. в Art Fondation.

За автора:
Представяне, взето от сайта на издателство "Scalino"

Мила Искренова е сред най-изявените български хореографи, работещи в сферата на съвременния танц. Нейна е хореографията на над 50 телевизионни и театрални постановки, мюзикъли и авторски спектакли. Специализирала е съвременен танц в Палука шуле, Дрезден, в Танцовата академия в Кьолн и в Лабан център – Лондон. Преподавала е танцова техника и импровизация в НБУ, Националното училище за танцово изкуство и в НАТФИЗ, както и в Италия и Гърция. Работила е с водещите български танцови трупи: балет „Арабеск”, на който е хореограф от 2001 г., Амарант данс студио, Хетероподи данс. Сред основателите е на танцово студио „Ек”. През 1997 г. печели „Кристална лира” за изключителни постижения като хореограф. Автор е на две книги: „Радостта на тялото” и „Вкусът на Твоето тяло” (издадена от Scalino през юни 2014), както и на пиесата „Меломимик”.

Още за книгата:

Червеното се простира открай-докрай. Желязната завеса е спусната и БКП е новият БОГ. Единственият грях е да се родиш и живееш по това време. Едно момиче е в кулминационната точка на живота си, разкъсвано от ревност, омраза, болка и любов. Книга за ужаса на комунизма и за любовта, която се превръща в проклятие. История, която задейства своята сила и набира бясна скорост до самия финал, оставящ усещането на свеж полъх след бомбардировка и вярата, че всичко започва начисто.
Ирен Петрова

Сподели в: