Премиера във Варна на новата книга на Калин Терзийски

На 23 февруари от 18.00 ч. в новото пространство на aрт галерия „Ларго” (ул. „Свети Климент” 16) издателска къща „Жанет 45” ще представи  пред варненската аудитория третия сборник с разкази „Любовта на 35 годишната жена” от Калин Терзийски, номиниран, заедно с дебютния му роман „Алкохол”, за годишната награда на веригата книжарници „Хеликон”. Премиерата е част от литературното турне на автора в Североизточна България.

Във Варна книгата ще представи Виолета Тончева със специалното участие на Явор Николов – Ръмпо (китара), на фона на откритата преди няколко дни изложба с наслов „Нежна е нощта” – голо тяло, живопис, с 15 творби на Атанас Маринчешки и Васил Генчев от Пловдив, Димитър Войнов-син и Ивайло Петров от София и Стефан Темелков от Варна.

За книгата
Сборникът „Любовта на 35-годишната жена” съдържа 11 разказа, писани между 2003-2008 г. и един от 2010 г., които не са публикувани в други сборници, не попадат и в нашумелия дебютен роман на Калин Терзийски „Алкохол”. Изключение прави „Дядо Коледа като млад” – един от най-хубавите текстове, който като идентификационен стилов знак създава тематична и емоционална връзка между романа и сборника, между автора и неговите герои. Провокацията в заглавието и в розовата корица на Христо Гочев, със сластно разтворените устни (почти Монро, почти Уорхол) намига към популярните романтични сюжети, но манипулацията има краткотраен ефект. Историите на Калин Терзийски, дори да разказват за сетивната страна на любовта, надхвърлят ситуационния контекст, надграждйки го с различни прочити. Историите са обединени от търсещия дух на съвременния интелектуалец (Калин предпочита думата интелигент), който с фаустовска последователност прекарва всичко през себе си, за да стигне до личното си философско и етическо познание за света. Във всеки от разказите влечението към истината, независимо дали се нарича „стремеж към нещастие”, „хронично недоволство” или „чувство за различие”, има статута на висш закон, който движи цялото действие. А истината обикновено се оказва болезнена и дори потресваща – тя открива в него търсената любов, той намира в срещата с нея търсената собствена смърт („Любовта на 35-годишната жена”). Ситуациите психологизират и анализират съпротивата срещу инерцията на времето,  стъписващата крехкост на мига, демиургическата смелост да пресечеш нечий живот, фаталните последствия от вземането на решения… Разказите на Калин Терзийски живеят в реалния живот, но изследват онази асоциативна територия между фикцията и действителността, която ги кара да звучат и абсурдно, и сюрреално, без това да накърнява усещането на читателя за автентичност. Стегнати, максимално овладяни, изчистени от излишен сантимент, неподправено емоционални, с вкус към брехтовската отстраненост, интелектуалната игра, само/иронията, болката, горчивината, красотата, те претендират за чистота и честност. С думите на автора, това означава: „Да пиша, както живея и да не допусна нито грам поза и неискреност”. Това е претенция, но с покритие.

За автора
Калин Николов Терзийски е роден в София (1970), завършва медицина, специализира психиатрия, работи като дърводелец, анкетьор, санитар, медицинска сестра, копирайтър, редактор, лекар в психиатричната болница в Курило (1996-2001). От 1995 г. се занимава с публицистика, радио, телевизия, сценарист е на телевизионни и радиопредавания: “Квартал“, „Хъшове“, „Каналето“, „Шаш“, „Досиетата Хъ“, „Пълна лудница“.
Калин Терзийски публикува текстове в периодичния печат – списанията “SAX”, “Егоист”, “Едно”, “Найт лайф”, “Ева”, “Клуб М”, изданията на „Труд”. Пише поезия и проза от 1997 г., а през 2006 г., заедно с Мартин Карбовски и Ангел Константинов, основава литературния клуб „Литература Диктатура”, в който членува и брат му, писателят Светослав Терзийски. Калин Терзийски е написал книгите: „Сол” (стихове),”Тринайсет парчета от счупеното време”(разкази), „Сурови мисли със странен сос”, участва в сборниците: „Недялко…projekt”, „Антология на живите”, „Обществен експеримент”, „Троица”. 

Сподели в: