Премиерата на "IQ или жених по Интернет" е довечера във Варна

Днес в Градската художествена галерия на Варна ще бъде премиерата на спектакъла "IQ или жених по Интернет” на режисъора Бойко Богданов, съобщиха оттам. Моноспектакълът е включен в програмата на биеналето "Август в изкуството” 2008. Автор на текста е варненката Веселина Цанкова, а на сцената ще видим актрисата от трупата на Варненския драматичен театър Мария Гинкова. Режисьорът е познат със специалното си отношение към класическата музика, затова не е изненада вписването в спектакъла на струнен квартет "Колегиум Варна”. В тъканта на представлението са вплетени произведения от Моцарт и Албинони, като контрапункт на чалгата, която заобикаля героинята на пазара, където тя работи.

Основна тема в постановката е самотата на днешния човек. Положението на модерната жена в съвременното общество е водеща тема в творчеството на авторката Веселина Цанкова. Историята разказва за една жена на около 30 години, геоложка по професия. Отделът, в който работи, е съкратен и тя започва като обикновена продавачка на сапуни и перилни препарати. Живее сама в панелка в краен квартал и търси идеалната си половинка във виртуалното пространство. Когато неин виртуален партнъор я пита за нейното лично IQ, в изблик на гняв героинята го отрязва. Парадоксалното в случая е, че друг неин партньор в Интернет се оказва нейният съсед, класически музикант. Излиза, че сродната душа, която тя е търсила, е била през цялото време до нея.

"Това е не толкова трагикомично камерно представление, колкото смешна и тъжна импресия за отхвърления човек. За усилията, които си принуден да положиш, за да запазиш достойнството си в иначе трудния живот. Човек притежава едно нещо, което е неприкосновено, и това е неговото достойнство. Възложих тази роля на Мария, защото за мен тя е една от най-интересните актриси, в нея има и финес, и комизъм, и драматизъм. Спектакълът ще е мултимедиен, ще има силно присъствие на екрана, ще има видео", споделя режисьорът Бойко Богданов.

Освен днес "IQ или жених по Интернет” ще се играе също на 27 и 29 август, както и на 2 и 10 септември 2008 г.

Сподели в: