Премиерата на "Сестра Анджелика" е довечера в Националната опера

 Премиерата на "Сестра Анджелика" от Джакомо Пучини е тази вечер от 19 часа в Националната опера и балет  – София. Режисьор е Ясна Жарич. Диригент – Огнян Митонов. Сценография и костюми – Боряна Ангелова и Яна Георгиева-Криспин. Диригент на хора – Славил Димитров. Участват – Александрина Милчева в ролята на Лелята Принцеса, Габриела Георгиева, Радостина Николаева, Елена Чавдарова-Иса, Стефка Минева, Румяна Петрова и др.

Втората половина на ХVII век. Манастир в околностите на Сиена. Настъпила е първата от трите вечери, когато залязващото слънце прави водата на извора златна. Сестрите си спомнят за починалата монахиня Бианка Роза, а сестра Женовиев предлага да полеят гроба й със златна вода.

Монахините споделят своите желания. Сестра Женовиев иска отново да види агънца, а сестра Долчина мечтае за нещо вкусно за ядене. Сестра Анджелика премълчава, но всички знаят, че тя мечтае за вести от богатите си роднини. От седем години нищо не знае за тях. Слуховете са, че тя е била пратена в манастира за наказние.

Две сестри просякини пристигат с новината, че великолепна карета чака пред портите на манастира. Сестра Анджелика основателно предполага, че някой от нейното семейство е дошъл да я посети. Игуменката я порицава за непристойното й вълнение и обявява посетителката. Това е Принцесата – лелята на Анджелика.

Сестрата на Анджелика ще се венчава. Леля й носи за подпис документ, с който монахинята ще удостовери отказа си от наследство. Анджелика уверява, че се е покаяла за греха си, но има едно нещо на света, от което не може да се отрече в името на Дева Мария. Не може да забрави своя незаконно роден син, отнет й преди седем години. Принцесата с неохота съобщава, че детето е починало от треска. Съсипана от мъка, сестра Анджелика подписва документа.

Сестра Анджелика има видение – синът й я вика да отиде при него в Рая. Тя приготвя отровно питие и го изпива. Умиращата моли Дева Мария за милост. И става чудо – появява се Божията майка със сина на Анджелика, който се спуска да я прегърне.

Сподели в: