Премиерата на "Пепеляшка" е утре в софийската опера

Детската образователна програма "Отиваме на опера и балет", включ­ваща "Вълшебната флейта" – опера от Моцарт, адаптация за деца, "Хензел и Гретел" – опера за деца от Хумпердинк, "Петя и вълкът" – симфонична приказка от Прокофиев, едночасовите версии на балетите "Зорба Гъркът" от Теодора-кис и "Лешникотрошачката" от Чайковски стартира на 6 февруари 2008 г. по идея на директора на операта Пламен Карталов.
 
През новия сезон предстоят пре­миерите на балетите "Пепеляшка" – по музика на Прокофиев, "Карнавал на жи­вотните" – по музика на Сен-Санс и "Спящото езеро и други приказки " – по му­зика на Чайковски и Льовенскьолд, мюзикъла за деца "Шегобишко на острова на чудесата" от Георги Костов. Директорът на Виенската щатсопер Йоан Холендер специално предостави на театъра ни версия за деца на "Вълшебна­та флейта", поставяна на виенска сцена, съобщиха от столичната опера.

Премеиерата на "Пепеляшка" ще бъде на 24 септември 2008 г. Предвидени са спектакли от 10 и 11:30 часа на Малка сцена. А следващите спектакли ще са на 25 септември от 10 часа, 26 септември от 10 и 11:30 часа, 27 септември, 14 октомври, 15 октомври и 16 октомври от 10 часа.

Всяко малко момиченце мечтае да стане балерина. Да обуе красивите балетни пантофки, да облече изящната пачка и да се понесе в ефирен танц като истинска принцеса. Както в приказната история за Пепеляшка. Добрата фея ще помогне мечтите да се сбъднат. В една нощ да се случат куп чудеса, които да променят света. Той да стане по-добър и още по-красив.

За своите малки почитатели балетната трупа на Националната опера е подготвила ново преживяване. “Пепеляшка” на Сергей Прокофиев ще оживее на малка сцена по хореография и режисура на Риолина Топалова. Хореографката проследява действието по приказката на Шарл Перо, като в нейното решение всички герои са добри. Единствено в образа на мащехата е запазено оригиналното виждане на автора. Малките зрители ще разпознаят своите любими герои, ще усетят вълшебството в балната вечер, ще се запознаят с приятелите на Пепеляшка, които я придружават на бала. Двете сестри ще бъдат пресъздадени като контрастни образи, но те не са лоши – конфликтът идва единствено от амбициите на тяхната майка. Прелестната Пепеляшка ще спечели сърцето на Принца и всичко останало ще бъде както в приказката с щастлив край.

Риолина Топалова е разиграла основните комични персонажи с голямо умение, за да внесе настроение и хумор в ситуациите. Целта е децата да се забавляват, уверени, че доброто винаги побеждава.

В ролята на Пепеляшка ще видим Сара-Нора Кръстева, Галина Сребрева, Александра Дрангажова, Принцът ще бъде пресъздаден от Трифон Митев, Кирил Иванов, Теодор Воденичаров. В останалите роли: Пенка Йосифова, Даниела Ташкова, Вероника Ценкова (Майката), Мария Гезенчова, Калина Калчева, Марина Маринова, Екатерина Станимирова (Сестри), Ивелина Николова, Ирина Желева, Милена Тодорова (Фея), Георги Сяров, Йордан Кръстев, Николай Добрев (Крал).

Цените на билетите са 6 лева. За организирани посещения от операта се осигурява транспорт.

Сподели в: