Премиерата на книгата "Богът на дребните неща" е на 18 февруари

За книгата:
"Богът на дребните неща" е роман с мощен и необикновен глас, който остава да кънти в съзнанието на читателя. Действието се развива предимно в Керала, Индия през 1969 година и разказва историята на Рахел и нейният брат-близнак Еста, които научават, че целият им свят може да се промени за един-единствен ден, а любовта и живота могат да бъдат погубени за миг. Въоръжени само с несъкрушимата си детска невинност, те се опитват да си запазят кътче детство всред развалините на своето семейство. Сърцераздирателен и мил, но в същото време циничен и дълбок роман, който заслужава да бъде поставен редом до творбите на Салман Рушди и Габриел Гарсия Маркес.

За автора:
Арундати Рой е първият живеещ в Индия автор, отличен с наградата "Букър" (1997) за романа си "Богът на дребните неща", смятан за едно от най-силните заглавия в историята на престижната награда. Книгата е преведена на повече от 30 езика и е световен бестселър.

Рой е родена през 1961 г. в Шилонг, но прекарва детството си в Керала. На 16 години заминава за Делхи, където завършва архитектура и започва да пише сценарии за киното и телевизията. "Богът на дребните неща" е единственият й роман засега. След неговия успех Рой концентрира писателските си усилия върху болезнени политически и социални въпроси като безогледната индустриализация и ядрената политика на Индия, външната политика на САЩ, войната срещу тероризма и глобализацията.

През 2002 Арундати Рой получава наградата на фондацията "Ланан" за културна свобода, а през 2004 наградата за мир "Сидни" за социалната си активност и подкрепа на ненасилието. През 2005 участва в Световния трибунал за Ирак, а през 2006 е отличена с наградата на Индийската литературна академия "Сахитя", но отказва да я приеме в знак на протест срещу политиката на индийското правителство.

Премиерата на книгата е на 18 февруари 2009 г. от 19:00 ч. в кафе "Онда" на бул. Цар Освободител 8 (срещу руската църква)

Преводач: Леда Милева
Издава: ИК Жанет 45

* * *

Премиера на книгата "Революцията в България 1989-1991"

Сподели в: