Премиерата на „Голям кулинарен речник“ на Александър Дюма

Заповядайте в четвъртък, 28 септември от 19.15 часа в La Cubanita бар енд динър – кв. „Белите брези“, ул. „Битоля“ 2.

Енциклопедията на френския кулинар, гастроном и чревоугодник, майсторът на перото, любимият на поколения баща на „Тримата мускетари“ и „Граф Монте Кристо“ стана достъпна за българския читател това лято – 144 години след появата й във Франция. Книгата вече се радва на голям интерес у нас и с идването на есента искаме да отбележим достойно – с кулинарно-литературна среща, появата на мащабния, интересен, любопитен и полезен том.

Книгата ще представят: майсторът готвач Йордан Стоичков – по-известен като готвачът на Живков – бай Данчо. Самият той носи нещо от духа на книгата със спомените си от времето, в което е сътворявал менюта и гозби за бившия първи и неговите високопоставени гости – държавните глави на страните от някогашния социалистически блок. В кулинарния речник на Дюма са безброй примерите и историите за пиршествата на кралските особи и за изключителната роля на техните главни готвачи.

Бай Данчо ще омеси някои от продуктите, за които разказва Дюма: скариди, сьомга, сирене рокфор и ще поднесе апетитни хапки с тях и със своето лично изобретение – салата „Екзотик“. Шефът, познат и като водещ на хитови тв предавания и автор на няколко кулинарни книги, ще направи оценка с какво Речника на Дюма е полезен на професионалистите, къде е неговото място сред готварската литература и може ли и днес да се възползваме от идеите и информацията в енциклопедичния труд.

За литературната стойност на  книгата ще говори авторитетната литературна критичка и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Милена Кирова.

Своите впечатления, трудности и вдъхновения по пътя към превеждането на необятния том на български ще споделят преводачките Офелия Петрова и Марта Иванова, които бяха първите, които се влюбиха във вкусната и изкусно написана книга.

Избрахме La Cubanita бар енд динър, защото менюто на заведението носи екзотичния привкус на многообразни изкушения, с които ни блазни и Големия речник. Това е място, в което интересната и вкусна храна е повод за приятни срещи и разговори – любимо място на бохемите.

Ще полеем събитието естествено с вино, което кореспондира с Франция. То е нов прочит на виното от сорта Шардоне, чиито корени са в Бургундия и Шампан – толкова често споменавани от Дюма. Ще опитате Pivert Chardonnay 2016, Oak Free – елегантното и меко вино с аромат на жълти и цитрусови плодове, с наситен жълт цвят със зелен оттенък. Осигурява го Katarzyna Estate.

Сподели в: