„Премеждията на една чужденка с български корени” на френската актриса с български корени Елизабет Мазев

Субтитри на български език

Спектакъл, написан от самата френска актриса Елизабет Мазев, в който тя описва с хумор своя произход и двойната си принадлежност.

Коя е страната на Елизабет Мазев? Франция, България? Или театърът? Тази артистка на 47 г., е описала своите премеждия на чужденка в един нежен и весел текст, където тя играе своята собствена роля с прекрасния си артистичен темперамент. Нейната история не е от най–изключителните. Тя е част от тези чужденки с български корени, който разказват с много деликатност многобройните пикантни детайли, тихата музика на изгнанието и интеграцията колкото успешна, толкова и болезнена.

Елизабет Мазев е родена през 1965 в Южна Франция. Нейните родители, които не са изтърпяли режима на най– вярната сателитна страна на Съветския съюз, са избягали първо на работа в Алжир. В една от отпуските се спират в Южна Франция и забравят да се върнат в България. Мазев прави много успешна кариера във Франция. Омъжена е за известния театрален режисьор Оливие Пи (директор на театър Одеон, а от 2013 г. артистичен директор на фестивала в Авиньон).

В текста на пиесата: един ден Елизабет казва на майка си “Питам се дали някога е съществувала тази България, за която толкова много сте ми разказвали”, майка и отговаря: “Това показва, че добре сме разказвали”. Една идентичност е винаги едно въображаемо изграждане. А това Елизабет Мазев прави много добре.

ЗАПОВЯДАЙТЕ на 16 април 2013г, 19 ч в залата на Държавна Опера Стара Загора.

Билети на касата на Операта.

Сподели в: