"Прекрачване на границата" – изложба-инсталация на Ергин Чавушоглу

На 9 ноември, неделя, в 18.00 ч. в Червената къща ще бъде Ергин Чавушоглу (Лондон) ще открие своята изложба-инсталация "Прекрачване на границата". Изложбата ще продължи до 14 ноември. Вход свободен.

Повече за проекта:

Двуканална видеоинсталация (2009) с автор Ергин Чавушоглу

Инсталацията e на практика възстановка на пренасянето на едно пиано през граничната бразда между България и Турция по време на кулминацията на Възродителния процес през лятото на 1989 г. Инсталацията на Ергин, направена 20 години по-късно на същото място – граничен пункт Капитан Андреево през 2009 г. – предлага принципно нов прочит на събитията и темата за миграцията през фокуса на съвременното изкуство. Като един от най-интересните представители на европейската културна сцена днес, и заради биография си и нейните български измерения, Ергин Чавушоглу може да помогне за преосмисляне на някои от най-спорните моменти в историята на предишния режим. Той е автор, значим и за регионалната Балканска сцена и за съвременна България и Турция точно като артист, който е в състояние на постоянна интерпретация на геополитическите клишета.

С подкрепата на Фондация „Отворено общество“ – Ню Йорк, Инициативата "25 години свободна България", под патронажа на президента Росен Плевнелиев и Софийска платформа.

Сподели в: