Прекрасните творения небесни ще бъде представена на 16 април

За книгата:
Как стигнах дотук? Този въпрос си задават повечето от нас от време на време. Но за родения в Етиопия и отраснал в САЩ автор Динау Менгесту въпросът е особено важен.

Дебютният роман на Менгесту "Прекрасните творения небесни", отличен с наградата на вестник "Гардиън" за първа книга се занимава с трудните въпроси на идентичността, самотата, класовите и расови разделения, упорството и надеждата.

Романът проследява историята на Сефа Стефанос, който бяга от Етиопия след като комунистическата хунта убива баща му. Седемнайсет години по-късно Стефанос държи малка бакалия във Вашингтон. Разполага с евтин апартамент, двама приятели, един чичо и куп травматични спомени. Сефа от Етиопия, Кенет от Кения и Джоузеф от Конго са странно, трагикомично трио, в чиито диалози Менгесту с много меланхолия и немалко черен хумор вмъква едрите теми за отчуждението, търсенето на себе си, безнадеждността и напразния опит да преодолееш ограниченията на емигрантската участ.

Когато в квартала се заселва заможната бяла Джудит заедно с дъщеря си Наоми, животът на Сефа започва да се променя. Крехката връзка с тях се превръща в болезнено надзъртане към живота, който Сефа би могъл да има и за който никога не е спирал тайно да мечтае.

В този забележително уверен дебют, Динау Менгесту с дълбоко разбиране предава болката и надеждата в преследването на Американската мечта и сковаващата хватка на миналото, която не отпуска захвата си въпреки отдалечеността на времето и пространството.

Наградата на "Гардиън" за първа книга с парична премия от 10 хиляди паунда е уникална сред литературните отличия с това, че се дава на дебютиращ автор, независимо от жанра. Сред предишните й носители са Зейди Смит и Джонатан Сафран Фоер. "Прекрасните творения небесни" печели единодушното одобрение на журито заради: "Необичайната за първа книга стегнатост, без хлабави пасажи и излишества", както и за "обезоръжаващата липса на авторска суета в предаването на темата за емигрантския живот в съвременна Америка."

Във Великобритания и САЩ книгата излиза със заглавие Children of the Revolution (по едноименното парче на T-Rex), докато в Канада, Австралия и Нова Зеландия като The Beautiful Things That Heaven Bears – стих от финала на 34-та песен на Дантевия "Ад", когато поетът и водачът му, след като са минали пред адовите кръгове, се отправят към Чистилището.

За автора:
Динау Менгесту е роден в Адис Абеба през 1978 г. Семейството му напуска Етиопия, когато е двегодишен. Установяват се в Америка. Менгесту учи английска литература и творческо писане в Университета Джорджтаун и в Университета Колумбия. Пише за списание "Ролинг Стоун", отразявайки конфликта в Дарфур. Преподава творческо писане в Университета Джорджтаун.

Дебютният му роман "Прекрасните творения небесни" излиза през 2007 г. и скоро след публикуването си е отличен с наградата за първа книга на в. "Гардиън". Тя се присъжда на дебютиращ автор, независимо от жанра на творбата. Във Франция "Прекрасните творения небесни" е отличен с приза за най-добър чуждестранен роман (Prix du Meilleur Premier Roman Etranger), получава наградата "Фемина" за чужда книга, както и Grand Prix de Lectrices на сп. "Ел". Книгата е включена в списъка на най-значимите заглавия на 2007 г. на "Ню Йорк Таймс" и е сред десетте най-добри книги за годината в класацията на Amazon.com. Романът вече е преведен на 10 езика.

Премиерата на книгата е на 16 април 2009 г. (четвъртък) от 19:00 ч. в кафене Онда (бул. Цар Освободител 8, София, срещу Руската църква). Книгата ще бъде представена от Митко Новков, литературен критик, Василена Мирчева, преводач, Жени Божилова, редактор, и Манол Пейков, издател.

Издава: ИК Жанет 45
Премиера: 16 април 2009 г.

* * *

Вижте още:
Премиерата на книгата "Богът на дребните неща" е на 18 февруари

Сподели в: