През четири очи – изложба на Таня Иванова Цанова – скулптура и Красимир Цанов – живопис

Изложбата „През четири очи” представя два различни погледа към света чрез изкуството на живописта (Красимир Цанов) и скулптурата (Таня Иванова Цанова). Тя ще бъде открита на 16 ноември, в 18:00 ч., в Галерия „Шипка” 6, етаж 4.

Таня Иванова Цанова завършва специалност „Скулптура“ в Унгарската художествена академия – Будапеща, в класа на известния унгарски скулптор проф. Тамаш Виг. Участва в много изложби в България и в чужбина и симпозиуми по скулптура в Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Унгария и др.

Основна тема в нейните скулптури в настоящата изложба е житейският път и неговите етапи – детство, дом, любов, майчинство, изкуство, житейски изпитания, бедствия, темата за съдбата („Трите орисници“, „Сизиф“), вярата като спасение („Есе хомо“, „Молитва“, „Благовещение“).

Красимир Цанов завършва специалност „Живопис“ в Художествената академия – София, в класа на проф. Иван Кирков. Участва в международни пленери в България („Арт херо“) и в чужбина (Централноевропейски пленер – Унгария). Негови творби са собственост на престижни колекции в Норвегия, Унгария, Франция, Дания и др.

В своите картини той изразява рационалното начало в живописта – цветовите и числовите хармонии. Изгражда картините си от един основен елемент, който се преобразува, цифрите придобиват образ, стават цветни и одухотворени и заживяват свой живот сред уголемените пиксели. Играта на шах е изобразена като символ на живота.

Експозицията може да бъде разгледана до 30 ноември.

Сподели в: