“ През Стената” – сборник с есета

“ През Стената” – сборник с есета на участници в международен младежки конкурс представя Столична библиотека

Презентацията на сборника ще се състои на 19.12.2011 (понеделник) от 18.30 часа в клуба на писателите на Столична библиотека.

Столична библиотека в партньорство с Международният център на писателите и преводачите – Родос, Гърция. Фондация за култура и поезия „Мирча Данеску” – Румъния, община Аканту – Ларнака, Кипър, културния център „Угарит” – Палестина, Международния център за литературни преводачи – Сърбия участва в международен проект „Среща на културите между редовете” по програма „КУЛТУРА 2007-2013” на Европейската комисия.
В рамките на проекта бе проведен международния ученически конкурс за есе на тема “Стената”. Младите хора от Гърция, България, Румъния, Сърбия, Кипър и Палестина писаха в своите есета за омразата и любовта, за агресията и толерантността, за вярата и безверието, за страха от неразбирането и за реалните и
въображаеми прегради пред бъдещето.
В конкурса в България взеха участие ученици от над 100 училища от цялата страна. Българското жури с председател Михаил Белчев, който бе член и на международното жури, избра за публикуване в сборника “През стената” творбите на 71 участници в конкурса.
Сборникът „През стената” е подарък от Столична библиотека за всички умни млади автори, които свободно и талантливо пишат с надежда за бъдеще без стени и прегради. На представянето на кни- гата всички участници в конкурса ще получат екземпляр от сборника и ще учредят младежки литературен клуб към Столична библиотека, в който ще продължат да дискутират за мисията на литературата- за свят без предразсъдъци и култура без граници.

Сподели в: