През октомври София ще бъде домакин на първото "Биенале на българския дизайн"

На среща с медиите Съюзът на българските художници официално обяви предстоящото през месец октомври първо "Биенале на българския дизайн”. То ще се проведе под мотото "Изкуството да създаваш качество на живот”. Организира се от дизайнери, архитекти, хора от бранша, вълнуващи се от постиженията и проблемите на дизайна в България. Целта на биеналето е да събере на едно място пълната гама на дизайна (графичен дизайн и интерфейс, дизайн на продукти и средства на труда, жизнена среда и елементи на жизнената среда), да покаже последните най-добри постижения във всяка една област на дизайна, както и да стане място за откриване на нови таланти.

Селекционно жури ще подбере крайните експонати за главното събитие. Биеналето ще включва обща изложба на дизайн – продукти и концепции, разположена на 4-те етажа в Центъра за съвременно изкуство на ул. ”Шипка” 6 (СБХ, гр. София). Предвидени са и съпътстващи събития: международна конференция по колористика (гр. Варна), организирана от група "Цвят”, двудневни отворени лекции на водещи дизайнери и преподаватели по дизайн от България и чужбина (галерия Академия, НХА, гр. София), както и  уъркшоп – дизайн на мебели с мото "Японски комплект”.

Срещата бе и повод организаторите да обявят победителя в конкурса за лого на "Биенале на българския дизайн”. От 29 претендента 21-годишната Виктория Нешева спечели анонимния конкурс за лого. Младата авторката е студентка III курс в НБУ, специалност "Графичен дизайн”.

Официални гости на събитието бяха Бонка Балтийска – главен експерт "Музеи, галерии и изобразителни изкуства” – Министерство на културата, Любен Генов – член на УС на СБХ, Ракел Саиз – от културния отдел на посолството на кралство Испания, Димитър Добревски – НХА, Сашо Драганов – председател на Асоциацията по дизайн, народният представител Николай Камов, както и известни дизайнери сред които Генчо Гоев, Теменужка Захариева – дизайнер и журналист, Мая Цанкова – дизайнер мебели "Платан”, Волен Валентинов и др.

Очаква се към предстоящото събитие да бъде проявен огромен интерес, както от страна на млади дизайнери, така и от българската общественост. Подкрепата си като патрон на биеналето изрази Министерство на културата, а народният представител Николай Камов заяви "че се надява с общи усилия да бъде запълнена законодателната празнота, свързана с проблемите на дизайна, колкото е възможно по-скоро”.

Кандидатите за участие могат да подават безплатно заявленията си до 10 юли 2008 г. в СБХ или на сайта на биеналето – www.design-biennial.com

Сподели в: