Президентът си купи бестселъра „Евангелието на Луцифер”

Вчера президентът Георги Първанов, който никога не пропуска панаир на книгата, посети коледното му издание в НДК и си купи хита на панаира – романът „Евангелието на Луцифер” от Том Егеланд.

Междувременно фенове на световноизвестния писател Том Егеланд, който посети за няколко дни България, разследваха миналото на любимия си автор и направиха разкритието: Том Егеланд е участвал в Star Wars! Като млад, бъдещият бестселъров автор е изиграл малка роля в „Империята отвръща на удара”, вторият филм от Star Wars! Там играе бунтовник от ледената планета.

Тълпа фенове стоя търпеливо почти час в чакане на Том Егеланд, за да си вземат автографи от него върху последния му роман „Евангелието на Луцифер”. Премиерата на книгата му в „Хеликон – Витоша” бе прекъсната заради интервю в праймтайма на национален тв канал, но писателят спази обещанието си и се върна, за да уважи почитателите си.

Сред феновете на автора, открил пътя пред Дан Браун, бе и самата посланичка на Кралство Норвегия – Нейно превъзходителство Тове Скарстейн. Разширен анализ на „Евангелието на Луцифер” и на творчеството на Егеланд пък направи професорът от СУ „Св. Климент Охридски” Симеон Хаджикосев. „Том Егеланд е пример, един от водещите писатели в европейската проза. Великолепен белетрист. Единствената причина Дан Браун да е по-популярен и по-успешен финансово, е, че американецът има по-голям микрофон, по-голям озвучител. Но Егеланд е наистина превъзходен разказвач. Книгата му е не само исторически трилър. В нея има и много философия, митология. Има и елементи на фентъзи. Най-забележителното е, че той успява да запази интригата жива до последните страници на книгата” – каза най-авторитетният специалист у нас по западноевропейска литература. „Той не стои на едно място в творчеството си, а се развива и става все по-добър и по-добър световен автор”.

Издателят на Егеланд Пламен Тотев от ИК „Персей” пък разкри, че неговото издателство е първото в извън родината на писателя, което е купило правата за следващия, още недовършен роман на Егеланд. Той носи работното заглавие „Пророчеството на Нострадамус” и в него участва главният герой на „Евангелието на Луцифер”. Много е вероятно сцена в следващата книга да е Рилският манастир, който бестселъровият писател посети, или Ротондата в центъра на София.

Бестселърите на писателя в България са „Пазителите на завета” и „Краят на кръга”, а същата съдба вече сполетя и новия му трилър „Евангелието на Луцифер”. За броени дни той вече е сред най-продаваните книги в България и големият хит на панаира на книгата в НДК.
Това е роман с богата документална основа и във въздействащия, динамичен и емоционален, стил на писателя. Той ще ви проправи път през мъглата на времето към отговора на загадки от Стария завет и древността. И ще преобърне представите ви за Бог и Сатаната, за небето и ада.

Том Егеланд днес е сред най-популярните и тиражни автори в световен мащаб. Преведен е на 20 езика, а книгите му оглавяват топлистите за бестселъри.
През 2001 г. – т. е. две години преди да бъде публикуван „Шифърът на Леонардо”, излиза романът на Том Егеланд „Краят на кръга”, в който има смайващи сходства с бестселъра на Дан Браун: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Читателите, които познават романа на Том Егеланд, са смаяни, когато откриват всички тези неща в публикувания по-късно „Шифърът на Леонардо”…
Роден през 1959 г. в Осло и учил в САЩ, Том Егеланд е работил като разследващ журналист, репортер и редактор във водещи всекидневници и тв канали. През 1988 г. дебютира с романа на ужасите „Пътека към миналото”. През 2006 г. се отказва от високия си пост в TV2, за да се отдаде изцяло на писателската си кариера. Автор е на 9 романа.
Гостуването на Том Егеланд е по покана на издателите му от ИК „Персей” със съдействието на фондация „Нурла”.

Сюжетът на “Евангелието на Луцифер”:

325 г.: Император Константин свиква в Никея събор, който трябва да спре разногласията в християнската църква. Обявените за еретични ръкописи са изгорени – действие повече със символичен смисъл. Но един от тях, с кодирано послание към поколенията, които ще имат познанията да го разберат, трябва да бъде съхранен.
1970 г.: Джовани Нобиле, професор по теология в Григорианския университет във Ватикана, изследва противоречивите хипотези около изчезнал ръкопис с название „Евангелието на Луцифер”, значително по-древен от Стария завет и писан 2500 години преди Христа. Антиквар, приятел на теолога, го моли да отиде на негови разноски в Луксор, Египет, където да удостовери автентичността на пергамент, открит в пустинята. Чисто научното занимание може да преобърне живота на Нобиле и семейството му, като дори да застраши дъщеричката му Силвана.
2009 г.: Тарас Корольов, консерватор в Киево-Печерската лавра в Киев, Украйна, открива мумия на монах от XII век, стиснал в ръцете си древен пергамент, на който са изобразени древният символ трикветра и изображение на паун, почитан от сектата йезиди и символизиращ паднал ангел. Тъй като страната му не притежава необходимите ресурси за изследване на ръкописа, консерваторът го поверява на археолога Бьорн Белтьо. Дни по-късно Корольов става жертва на ритуално убийство, подобно и на други, посветени в съществуването на ръкописа. Какво съдържа той – древна тайна или пророчество за вече недалечното бъдеще? Това трябва да открие Белтьо, ако успее да оцелее и да намери верния път между различните групировки, домогващи се до ръкописа.

Как би могъл да бъде убеден един човек не само в съществуването на един бог и един дявол и вечната битка помежду им, а и в нещо толкова потресаващо, че би разклатило целия му светоглед?
Дали древният ръкопис не разказва историята на паднал ангел в малко по-благосклонна светлина? Ангел на мрака, превърнат с времето в Сатаната, когото познаваме. Достатъчно лош фактор за някои среди! Представете си езическата идея, че бунтът на търсещ истината ангел срещу един самодоволен Бог всъщност не е бил съвсем безпредметен! Представете си Сатаната да се превърне в героя в историята – предвестникът, осмелил се да възроптае и наказан несправедливо жестоко.
Има ли вярващи, които смятат, че подобно отклонение в теологията би могло да оправдае убийство? Все пак става дума за ръкопис. Текст! Просто думи! Но думите са могъщи. Печална черта на много религии е това да подвеждат хората да вярват, че са способни да действат вместо своя бог. Историята е пълна с примери за хора, претендиращи да действат от името на своя бог, поемайки акта на сътворението в собствените си ръце.

Точно както и праисторическият човек, ние сме затворени в ограничените представи на собственото ни време.

Сподели в: