"Пред прага на храма" – разкази на Стефан Бонев

И в тази книга, включваща 23 разказа, авторът остава верен на себе си и сътворява неща, които се четат на един дъх. Повечето имат типичния за него особен завършек, който те кара да се върнеш назад и да прочетеш написаното още веднъж, но вече с други очи. В неговата проза гротеската, метафората и хиперболата са съчетани така, че създадените чрез тях герои и ситуации в един момент са напълно истински и досегаеми, а в следващия преминават в паралелни светове, създадени на ръба на логиката.

Първият от разказите – „Пътят към обителта”, показва посоката, в която ни отвеждат останалите творби. Героят си взема отпуск и се отправя към уединен манастир, решен да преосмисли там досегашния си живот. Влязъл веднъж през портите на светата обител, той повече не може да се върне към предишното си битие. Тя го държи в плен, обърква по свръхестествен начин пътя му към града и винаги го връща обратно…

За автора:

Стефан Бонев е роден на 4 април 1961 г. в Силистра. Завършва МЕИ – София. От студентските си години публикува разкази, проза, фейлетони, сатири. През последните 15 години живее в Пловдив. Първоначално работи като инженер, след това като журналист във в. "Провинция", "Свобода", "Марица" и PR на Пловдив и Пловдивския общински съвет. Публикува редовно свои литературни творби в местната преса и в различни електронни издания. Първият сборник на Бонев – „Разкази за двама” (ИК „Марица”), излиза през 2005 г. и е номиниран за награда „Пловдив“. Наградата обаче печели неговата втора книга – „Изпит по летене“ („Летера“, 2009 г). През 2010 г. разказът му „Стареца“ попада в сборника за външно оценяване и подготовка за изпити за 7. клас на издателство „Булвест 2000“. Останалите тестове в изданието са от Иван Вазов, Йордан Йовков, Елин Пелин, Константин Константинов. Друга творба на Бонев – „Късогледство“, е давана на държавен изпит в ПУ „П. Хилендарски“. Негови разкази са превеждани и публикувани в американски списания и антологии.

ИК „Хермес”

Корична цена: 9,95 лв.

Още от този автор:

Стефан Бонев "Пред прага на храма" – откъс

Сподели в: