Предстоящо в програмата на Музикалното „Варненско лято“ 2018

Сряда, 4.07. от 19:00 – Градската художествена галерия – квинтет „Пилекадоне“ и Искра Ангелова

Духов квинтет „Пилекадоне“ повежда меломаните по пътя на танците от Шекспир до днес. Мотото на новия проект е мисълта на Вики Баум: „Има бързи пътища към щастието и един от тях е танцът“. Въведение към отделните пиеси и философията на различните стилове ще направи Искра Ангелова – актриса и водеща на тв-предаването „Нощни птици“.

Квинтет „Пилекадоне“ е формация с история. Атрактивните изяви на състава, когато членовете му са още тийнейджъри, шумът около особеното име – какво означава, има ли нещо общо с Птицата Чарли Паркър – си остава една от провокиращите мистерии в приятелския кръг на „Пилекадоне”. На сцената с подобаващо артистични костюми ще излязат Мила Павлова – флейта, Валентин Методиев – обой, Венелин Пиперов – кларинет, Ясен Теодосиев – валдхорна и Евгений Тонев – фагот. Всеки от тях има активна кариера като оркестрант-солист в елитните български оркестри: Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Класик ФМ Радио.

Ще бъдат представени танците в инструменталната музика от времето на Шекспир до наши дни. Ще звучи великолепната музика на Уилям Бърд, Клемент Удкок, Ференц Фаркаш, Жорж Бизе, П. И. Чайковски, Й. Щраус, Д. Агай, Скот Джоплин и др. Публиката ще чуе и танцът „Eleven” в единайсет осми, написан специално за квинтет „Пилекадоне“ от българската композиторка Добринка Табакова.

Билети от касата на ФКЦ. Цени на билетите от 5 лв. Билети за ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

Духов квинтет „Пилекадоне“

Четвъртък, 5.07. от 19:00 – зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Теодосий Спасов и кларинетистът Илиян Илиев със Симфоничния оркестър на БНР

На Музикалното „Варненско лято“ 2018 Теодосий Спасов идва със своята най-нова творба – Концерта за кавал, кларинет и оркестър, който пожъна вече аплодисментите на меломаните в столицата. Морската публика ще го види като композитор и солист в центъра на един проект, събрал най-хубавите симфонични танци на Петко Стайнов, Золтан Кодай и Антонин Дворжак. Симфоничният оркестър на БНР ще бъде дирижиран от маестро Марк Кадин. Главна фигура в премиерната творба на Теодосий Спасов е кларинетистът Илиян Илиев – виртуоз, завършил легендарния The Juilliard School в Ню Йорк и концертирал в най-престижните зали на САЩ и Русия, известен и със своя новаторски метод за преподаване по кларинет, наречен „Cat Tongue”.

В концерта със симфонични танци ще прозвучи най-емблематично оркестрово произведение на Петко Стайнов – симфоничната сюита „Тракийски танци“. Програмата продължава с шедьовъра „Танци от Галанта“ на унгарския композитор Золтан Кодай. Публиката ще чуе и една от най-популярните творби на Антонин Дворжак – „Славянски танци“.

Билети от касата на ФКЦ, цени на билетите  от 5 до 20 лв., за ученици, студенти, пенсионери – 2 лв.

Билети

За събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2018: за концертите – на касите на ФКЦ и онлайн на www.fccvarna.bg, за „Опера в Летния театър“ – на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията – на място преди събитието.

ММФ „Варненско лято“ 2018 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на „Градска художествена галерия“ и Италианския културен институт. Фестивалът се реализира с подкрепата на „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“, „Фрапорт“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“ и „Графит“, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна и Moreto.net.

Още за програмата на фестивала можете да намерите тук.

Сподели в: