Предстоящи събития в НДК 13-19 март

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 13 – 19 МАРТ
13 март /понеделник/

На 13 март в зала 1 от 19:30 часа музикалният спектакъл "На нея с обич! Емил Димитров", ще изправи отново своята публика пред тъгата и любовта, радостите и житейските изпитания на един артист, превърнал се в музикална икона за поколения българи.
Представянето на книгата на Мариана Мелнишка – "Къщите говоря" ще се състои на 13 март (понеделник) от 18:30 часа. Един труд, събрал паметта на около 300 къщи с около 300 български фамилии. С тази книга авторката не цели само да покаже уникалните къщи като архитектурни образци или знакови сгради, а много повече – тя "отваря" вратите им и ги кара да "говорят" за легендите, събитията и хората, които са ги оживявали.

14 март /вторник/
Посетете най-големия кариерен форум "Национални дни на кариерата" и се срещнете с водещи български и международни компании, предлагащи свободни стажантски и работни позиции в различни бизнес сектори. Събитието се провежда в 7 града в България, а входът е свободен – 14 и 15 март, ет. 2 и 3 от 10:00 до 18:00 часа.

15 март /сряда/
ФЛОРА ПРОЛЕТ е едно от емблематичните изложения в началото на пролетта, което ще Ви вдъхнови с много идеи за вашия дом, офис и градина и ще ви предложи оригинални решения за вътрешно и външно озеленяване и дизайн. Изложението ФЛОРА ПРОЛЕТ 2017 ще се проведе от 15 до 19 март на ет. 0 и полуетаж – изток от 10:00 до 19:00 часа.
Емил Кръстев е автор на книгите "Сянката", "Макиаж", "Плацента", "Кръговрат", "Лунен загар", "Змейова гонитба", "През екологичния лабиринт". На 15 март (сряда) от 18:00 часа ще представи най-новия си роман "Медии".

ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард | Нейно Величество Тенджерата под Налягане и ДНК – 15 март | сряда | 19:30 ч.
идея и концепция: Александър Митрев и Ида Даниел
текстове: Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел
превод: Владко Мурдаров и Александър Андреев
музика: Тодор Стоянов и Александър Даниел
сценична среда: Тита Димова-Вантек
участват: Александър Митрев, Цвети Даскалова и Деница Даринова

"ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард" напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността.

Идеята за спектакъла е на две от най-интересните имена в полето на свободния театър у нас – актьорът Александър Митрев и режисьорската Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга "Моите награди" и пиесите "Мъртвец", "Мач", "Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде". 

Томас Бернхард е австрийски белетрист, поет и драматург, смятан за един от най-важните немскоезични писатели след Втората световна война. Автор на множество романи и театрални пиеси, носител на престижни литературни награди и отличия, Томас Бернхард гледа директно в прикриваните тайни, в раните и срама на австрийското общество.

16 март /четвъртък/
ЧЕРНОТО ПИЛЕ по текстове на Николай Хайтов – 16 март 2017 | 19:30 ч.
моноспектакъл на МАРИУС КУРКИНСКИ
музика: ЕМИЛИАН ГАЦОВ – ЕЛБИ
със съдействието на ПК "Ажур Пико"
Организатори: Национален дворец на културата, Театър Азарян и Фондация "Проф. Крикор Азарян"

На 15 март 1934 г. е роден един от най-значимите театрални режисьори в историята на съвременния театър у нас – проф. Крикор Азарян. Ден след рождената му дата, в театъра, носещ неговото име, гостува новият моноспектакъл на Мариус Куркински – "Черното пиле". Представлението на 16 март 2017, Мариус Куркински, който е сред най-талантливите, забележителни и обичани ученици на проф. Азарян, посвещава на големия режисьор.

В спектакъла са включени три разказа на Николай Хайтов – "Мерак", "Пазачът на овесената нива" и "Черното пиле".
"Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват", казва Мариус Куркински.

В четвъртък от 18:00 часа в "Перото" "Литературен вестник" ще представи най-новия си брой, посветен не само на литературата, но ще отправи поглед към съвременния ирландски театър и изследване на ирландската комична традиция. Ще научите какво направи и какво планира Н.П. Майкъл Форбс, посланик на Ирландия в София за популяризиране на ирландската култура в България.

18 март /събота/
В събота (18 март) в "Перото" ви очаква маратон по четене на книга – "Тялото на майка ми" на Фавзия Зуари. Началото е от 12:30 часа.
Третата дискусия на Национален център за книгата в Годината на детската книга е посветена на най-малките деца, а темата е "Ранното детско четене. Книжките за най-малките". Издават ли се правилните книги за деца от 0-6 години у нас?

Франкофонският брой на "Литературен вестник" ще има своето представяне на 18 март (събота) от 19:00 часа, като част от програмата за деня на франкофонията.

ТРИУМФЪТ НА СЛАВАТА
Международна програма Мигриращото тяло
18 и 19 март | 16:00 ч. – 21:20 ч.
концепция, текст и изпълнение: Мари-Каролин Оминал
времетраене: 15 минути
С подкрепата на CORODIS, la Loterie Romande and Pro Helvetia
Представлението протича в индивидуална среща на всеки зрител с  изпълнителката. Предварително записване на dnk@ndk.bg или fb.me/dnkSpacе
"Триумфът на славата" е една от шестте части от поемата на Петрарка – "Триумфи".
Триумфите описват фазите на живота, противопоставяйки различни добродетели в дуели: Славата побеждава Смъртта, но е победена от Времето и Вечността.

В гримьорна Мари-Каролин Оминал посреща зрителите един по един. В този пърформанс тя „разсъблича” кодовете на театралното изкуство във фантасмагорична и интимна среща лице в лице. Мари-Каролин Оминал е танцьор, хореограф и изпълнител. В момента живее и работи в Женева. Артистичната й практика включва видео, текст, рисуване, хореография и пърформанс.
Тя завършва танцовото си образование в Schweizerische Ballettberufschule (Tanz Akademie) в Цюрих и в Rambert School of Ballet and Contemporary Dance в Лондон, като в последната година на обучението си се присъединява към the National Youth Dance Company. Заедно с френския хореограф и изпълнител Франсоа Шино правят спектакъла Duchesses (2009). За различни проекти си партнира с артистите Клайв Дженкинс, Кристиан Вогел, визуланите артисти Кин Бонинсен, Давид Оминал, Делфин Коанде и Лукач Бейлер. Мари-Каролин Оминал създава миниатюри – индивидуални срещи атрист-зрител (one-to-one performances) като Hotel Oloffson (2013) и The Triumph of Fame (2013), представления като Ballet (2014), Patricia Poses by the Pop Machine (2011) и концертния пърформанс Silver (2013), в който тя изпълнява музика на живо.

През 2015 хореографката развива проекта си радио шоу Where’s the MC в рамките на 6-месечна резидентска програма в Женева и Берлин. Като изпълнител е работила с Tanztheater Basel, Irène Tassembedo, Blanca Li, Gisèle Vienne, Gilles Jobin, La Ribot, и Marco Berrettini. Била е гост-изпълнител в Human Writes на William Forsythe и B.O.B на Dick Wong. От 2008 година насам Мари-Каролин представя своите проекти в театри и артистични пространства в цяла Европа, Южна и Северна Америка и Китай.

"Триумфът на славата" е игран в пространства като: Santa Cruz Museum of Art and History (САЩ), Del Vaz Projects gallery Los Angeles (САЩ), The Public Theater, фестивала Under the Radar, Ню Йорк (САЩ), Power Station of Art Shangai (Китай), Hong Kong Art Center, Swiss Cultural Center Paris (Франция), The Long Art Space Bangkok & Casa Nova Galeria during the Sao Paolo Art Fair (Бразилия).

Сподели в: