Предстоящи събития в НДК през декември

04 ДЕКЕМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/

Да превърне зала 1 на Национален дворец на културата – НДК в джаз клуб, излязал сякаш от улиците на Лас Вегас, ще се заеме Васил Петров в предстоящия си спектакъл Sinatra: Vegas. Шоуто, на което ще можем да се насладим на 4 декември от 20:00 ч., ще съчетае класически хитове, красиви жени, алкохол и музика под съпровода на Биг Бенда на БНР, който ще излезе под палката на маестро Антони Дончев.

На 4 декември (понеделник) от 19:00 часа в „Перото“ ще бъдат представени трите оригинални български ерминии.

05 ДЕКЕМВРИ /ВТОРНИК/

Germi Art & Entertainment с любезната подкрепа на Столична община имат удоволствието да Ви поканят на изключителен коледен гала концерт на Виенския камерен оркестър със солист виртуозният цигулар Марио Хосен. Събитието ще се състои на 5 декември от 20:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Концертът ще пренесе в София автентичния виенски коледен дух с програма от произведения, включващи музикални съкровища на Йохан Щраус (баща), Йохан Щраус (син), Йозеф Щраус и Фриц Крайслер.

На 5 декември от 18.30ч. в Литературен клуб „Перото“ предстои премиера на дебютната книга на Тихомир Иванов „Камино: Пътят на завръщането“.

„Наръчник на хореографа“ от Джонатан Бъроуз ще бъде представена на 5 декември от 19:30 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. „Наръчник на хореографа“ е книга, която цени играта с езика и изненадващите, рисковани парадокси, поддържащи изострено както вниманието на читателя, така и удоволствието от самото четене. Освен, че се заема с ключови проблеми, свързани с практиката на изкуствата по много разбираем, директен начин, книгата доставя и радост при откриването и преживяването на чудните съвпадения на език, форма и идея.

07 ДЕКЕМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/

Само няколко месеца след  главозамайващия  успех на  Оскарите  и световната му премиера като филм-концерт, българските зрители ще могат да се наслаждават на мюзикъла „Ла Ла Ленд“ на голям екран и в съпровод на симфоничен оркестър на 7 декември от 20:00 часа в зала 1.

Книгата на Хули Леонис „Уроците на Сатурн“ ще бъде представена на 7 декември от 19:00 часа в клуб „Перото“. Настоящата книга ни разкрива какви са уроците на Сатурн – планетата, която свързва в живота ни миналото с настоящето и бъдещето. Припомня ни какво не сме научили, както и какво трябва да научим, за да сме щастливи в бъдеще. Без да се изправим пред уроците на Сатурн и да се справим с тях, ние няма как да сме щастливи.

ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард

Нейно Величество Тенджерата под Налягане и ДНК

07 декември | четвъртък | 19:30 ч.

идея и концепция: Александър Митрев и Ида Даниел

текстове: Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел

превод: Владко Мурдаров и Александър Андреев

музика: Тодор Стоянов и Александър Даниел

сценична среда: Тита Димова-Вантек

участват: Александър Митрев, Цвети Даскалова и Деница Даринова

„ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард“ напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността.

Идеята за спектакъла е на две от най-интересните имена в полето на свободния театър у нас – актьорът Александър Митрев и режисьорката Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга „Моите награди“ и пиесите „Мъртвец“, „Мач“, „Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде“.

Томас Бернхард е австрийски белетрист, поет и драматург, смятан за един от най-важните немскоезични писатели след Втората световна война.

Автор на множество романи и театрални пиеси, носител на престижни литературни награди и отличия, Томас Бернхард гледа директно в прикриваните тайни, в раните и срама на австрийското общество.

С финансовата подкрепа на Австрийско Посолство в България и Министерство на Културата на България.

Билети:  12|8 лв.

08 ДЕКЕМВРИ /ПЕТЪК/

Световноизвестният Strauss Orchestra Vienna ще изнесе грандиозен концерт в София на 8 декември в зала 1 на НДК от 20:00. Познатият и обичан в цял свят оркестър, начело с прочутия диригент Питър Гуд, пристига отново в България  по покана на АРТ БГ, като част от дългогодишната и обичана традиция на продуцентската агенция за организиране на коледни виенски концерти в София.

Книгата на Златозар Петров „Топло животно и други стихотворения“ ще бъде представена на 8 декември от 18:30 часа в клуб „Перото“.

09 ДЕКЕМВРИ /СЪБОТА/

Бурно аплодираният Държавен балет „Санкт Петербург“ се завръща в България на 9 декември от 20:00 часа, за да представи поредния класически балет. Неостаряващата музика на Чайковски към „Лешникотрошачката“ в оригинален вариант, радваща се на огромна популярност от 20-те години на миналия век, ще се разгърне в пълния си блясък чрез красотата и изяществото на фигурното пързаляне. За целта сцената на зала 1 на НДК ще бъде заледена, а виртуозните фигуристи ще изпълняват специално адаптирана за лед хореография, която ежегодно спира дъха на хиляди зрители по целия свят със сложни акробатични фигури, възможни само за олимпийските медалисти, участващи в балета.

Премиера на романа „Афиши в огледалото“ от Радостина Ангелова ви очаква на 9 декември (събота) от 18:30 в Литературен клуб „Перото“. Ако има изкуство, което е пленило сърцето на българина, тази чест се пада на театъра. Но българинът е човек с голямо сърце и е оставил място и за любовта към литературата. Романът „Афиши в огледалото“ на Радостина А. Ангелова събира тези две любови на едно място и отвежда читателя на пътешествие между декорите на времето. Силуетът на София, очертанията на софийските улици и тяхната история деликатно и ненатрапчиво ни пренасят през времето между вчера и днес, за да ни покажат скритата романтика на града, който расте, но не старее.

Танцувалното шоу за деца „На Хубавия джаз-рок… Син Дунав“ ви очаква на 9 декември (събота) от 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

10 ДЕКЕМВРИ /НЕДЕЛЯ/

Своите истории с цигулка ще разкаже Васко Василев на концерта си в зала 1 на 10 декември от 20:00 часа.

Нешка Робева и спектакълът ѝ „Няма такова шоу“ ще можете да гледате в две дати на 11 и 12 декември от 20:00 часа в зала 1.

ГОЛЕМ

Култура Аними и ДНК

11 декември | понеделник | 19:30 ч.

идея и режисура: Анна Данкова

сценография: Станимир Генов

звук: trohi

костюми: Леда Екимова

със специалното драматургично съдействие на ghostdog

участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова

фотограф: Боряна Пандова

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

„Голем“ осмисля консумацията като глобална епидемия, като титанична центрофуга от ресурс–продукт–боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла „пустота – консумиране – замърсяване“ в контекста на древния еврейски мит за героя Голем.

Билети:  12|8 лв.

Книгата „Свидетелство за поезия“ от Чеслав Милощ в превод на Богдан Глишев ще бъде представена в понеделник (11 декември) от 18:30 часа в „Перото“.

В зала 42 ще се състои представянето на книгата „С фрак… и потури“ от Георги Джилянов – 11 декември, 18:30 часа.

12 ДЕКЕМВРИ /ВТОРНИК/

Най-мащабният книжен форум у нас ще се проведе от 12 до 17 декември  (вторник – неделя) на етажи 0-4 и Мраморно фоайе в Национален дворец на културата. 45-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, очаквано и любимо събитие от културния афиш в столицата, ще представи повече от 200 участници от България и чужбина. Изключително наситена съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости – всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

Петото издание на Софийски международен литературен фестивал ще се проведе от 12 до 17 декември в Националния дворец на културата. Фестивалът е платформа за съвременна литература и култура, която се фокусира върху диалога между писателите и обществото, популяризира четенето и езика и разкрива многобройните взаимовръзки на литературата с останалите изкуства. Всяка година международният фокус е различен, като през 2017 г. ще бъде върху страните от Вишеградската четворка – Полша, Словакия, Унгария и Чехия.

Двете книги на Кристофър Бъкстон „Завръщане“ и „Далече от Дунава“ ще бъдат представени на 12 декември (вторник) от 18:00 часа в клуб „Перото“. Кристофър Бъкстон е един от най-добрите преводачи на българска литература на английски език. В резултат на интереса му към българската история и литература се раждат и романите му.

13 ДЕКЕМВРИ /СРЯДА/

На 13 декември от 20:00 часа в зала 1 ви очаква РУСКИ МУЛТИМЕДИЕН БАЛЕТ – „ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“. Със специалното участие на солисти на Болшой театър Мария Александрова и Владислав Лантратов. Руският мултимедиен театър на балета е синтез между класическата балетна постановка и удивителните възможности на съвременни мултимедийни технологии.

В „Перото“ на 13 декември от 18:00 часа ви очаква представяне на творчеството на Любен Петков. Авторът събра приживе своето творчество – повести, разкази, пътеписи, детско творчество, пиеси и романи в 6 отделни тома. В това издание, подкрепено от Министерство на културата, са събрани романите му „Убийство” и „Преображение Господне”.

Последната дискусия за годината, организирана от Национален център за книгата ще се състои на 13 декември от 16:30 часа в Мраморно фоайе. Темата е „Поколението Милениум  – илюстратори. Трудната среща с българския издател“ и ще бъде съпроводена с изложба на млади български илюстратори. Събитието е част от Софийски международен литературен фестивал.

Документален филм за театралната постановка „Синята птица“ с Мариус Куркински ще можете да гледате на 13 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

14 ДЕКЕМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/

Мюзикълът „Тримата мускетари“ от Максим Дунаевски“ ще можете да гледате на 14 декември (четвъртък) от 19:00 часа в зала 1. В спектакъла участват солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Варна, актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, деца и младежи от Варненската детско-юношеска опера с диригент Ганчо Ганчев и гостуващи солисти.

Тематичните „ПОЕТИЧНИ ВЕЧЕРИ В ПЕРОТО“ продължават и през декември. В четвъртък (14 декември) от 19:00 часа ще можете да се насладите на стихове и спомени на Пейо Яворов – „Душата ми е стон“.

HYSTER

Тихо пространство, Фондация СИДЕЯ и ДНК

14 декември | четвъртък | 19:30 ч.

спектакъл на Младен Алексиев

сценография и костюми: Златна Михайлова

авторска музика: Калин Николов

асистент-режисьор: Росица Младенова

асистент-драматург: Пламен Харманджиев

графичен дизайн: Стоян Атанасов

изпълнителен продуцент: Светлозара Христова

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

с участието на Ана Табакова, Анна Манолова, Васил Читанов

HYSTER – спектакълът на режисьора Младен Алексиев, е едно от най-новите заглавия в програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. В края на изминалия сезон представлението бе изиграното на две премиерни дати.

HYSTER е спектакъл, чието заглавие и последователност на епизодите се решава от алгоритъм в деня на всяко негово представяне пред публика. HYSTER е постоянен процес, чиято определяща база е зависима от 40 думи и словосъчетания. Този „списък на тревогите“ получава своя рейтинг в Google News преди всяко изиграване и по този начин определя последователността на сцените. Поради това е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори тази на предишното.

Спектакълът е копродукция на Тихо пространство, Фондация СИДЕЯ и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Програма „Култура“ на Столична община.

Реализиран в партньорство с LINDA, Дерида Денс Център, Concept Studio, Athlon

Билети:  12|8 лв.

15 ДЕКЕМВРИ /ПЕТЪК/

Концерт „20 години Коледни звезди – златните български хитове“ ви очаква на 15 декември от 19:00 часа в зала 1 на НДК. В тези 20 години зрителите на концертите се наслаждаваха на неповторимите гласове на най-големите поп изпълнители и артисти, на най-големите световни хитове. На 15 декември, в чест на Юбилея, ще чуете златните български хитове на Йорданка Христова, Веселин Маринов, Искра Радева, Богдана Карадочева, Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Мими Иванова, Тони Димитрова, Михаил Белчев, Стефан Димитров, група Сигнал, балет „Веда Джуниър“ и др.

16 ДЕКЕМВРИ /СЪБОТА/

Кралят Елен – трaгикомична театрална приказка в три действия по Карло Гоци.

16 декември | 19:00 часа | Театър Азарян

сценична версия и постановка: Анастасия Събева

музикални интерпретации и композиции: Стелиан Радев

изработка на маски и визуална среда: ‘Елена Нацариду, Августина-Калина Петкова и Ада Паунова

пластика: Калина Георгиева

участват: Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, ‘Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан Радев

снимка: Иво Чифлички

В спектакъла са използвани цитати от произведения на Федерико Фелини, Емир Кустурица и Том Стопард.

Щеше ни се да създадем красива, вълнуваща, любовна приказка… за възрастни. Сметнахме, че улисани в бита, грижите и ежедневните трудности забравяме поезията и романтиката на живота! Затова създадохме представление, което да вълнува, забавлява и трогва зрителите… Една топла, емоционала история, която да ни заведе на пътешествие в магическия, измислен град Серендипо, да ни запознае с тревогите на неговия Крал и неговата неистова необходимост от любов. Необходимост, не измислена, а такава, като на всеки човек… Дали Кралят, превърнат в Елен ще успее да извоюва своята загубена любов? Или само в измисления свят на актьорите, когато говорим за приказки и магии любовта може наистина да ни се случи, Кралят да бъде щастлив, а предателят – наказан?…

Книгата на Мария Донева „Как спрях да крада“ ще бъде представена на 16 декември от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

17 ДЕКЕМВРИ /НЕДЕЛЯ/

В неделя (17 декември) от 21:00 часа в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс ви очаква концерт на СТРУГАРЕ. Събитието е част от програмата на Софийски международен литературен фестивал.

18 ДЕКЕМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/

На 18 декември от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще бъде представена книгата на Невяна Христова „Да опитомиш сокол“.

19 ДЕКЕМВРИ /ВТОРНИК/

 В очакване на Годо

19 декември (вторник) | 19:30 часа | Театър Азарян

Режисьор: Деян Донков

Сценограф и костюмограф: Чавдар Гюзелев

Саунд дизайн: Калин Николов

Рекламна визия и фотограф: Явор Веселинов

В ролите: Владимир – Деян Донков; Естрагон – Иван Бърнев; Поцо – Цветан Алексиев; Лъки – Калоян Трифонов; Момчето – Мартин Цолов

Режисьорската версия е дело на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра.

Представлението е вдъхновено от огромното влияние, което работата и приятелството с проф. Крикор Азарян са оказали върху театралното присъствие на Деян Донков.

На 19 декември от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще бъде представен документалният филм „Всяка стена е врата“ и книгата „Космонавтите само минават“ на Елица Георгиева. „Космонавтите само минават” е написана със самоирония и тъжен хумор автофикция, с която Елица Георгиева започва една обещаваща литературна кариера. Очаровал френския читател с наивната мъдрост на своята героиня, романът несъмнено ще стопли сърцето и на сънародниците ѝ в България.

20 ДЕКЕМВРИ /СРЯДА/

SHAMEBOX 

Брейн Стор Проджект и ДНК

20 декември | сряда | 19:30 ч.

идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер

музика: Емилиян Гацов – Елби

консултанти: Нели Митева и Мира Тодорова

фотограф: Боряна Пандова

графичен дизайн на рекламни материали: Георги Флоров

В най-новото си представление shamebox, Ива Свещарова и Вили Прагер затварят себе си и срама в сценичната кутия, за да го изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от безграничното, дори нагло, любопитство. Но играта загрубява и инфантилните желания стават все по-безсрамни. Затова Свещарова и Прагер преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството благодатно предлага, за да продължат да си играят. Често пъти по брутален начин. Но и смешен до гротеска.

Факт е обаче, че с многобройните си проекти в полето на съвременния танц и пърформанс досега, Ива Свещарова и Вили Прагер несъмнено са демонстрирали умението си провокативно и интересно да нахлуват в чувствителни територии. Заедно, поотделно и в сътрудничество с разнообразие от артисти от страната и чужбина, те са сред създателите на  работи като „Balkan Dance Reality Show“, „Нашето последно па де дьо по Галина Борисова“, „Strip naked, talk naked“, „Victory Day”, „Sequel For The Future”, „Музей на хигиената“. Освен това, като част от артистичния колектив „Брейн Стор Проджект“, са и сред организаторите на международния фестивал „Антистатик“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г. и със съдействието на Център за съвременен танц Кайро.

Билети:  12|8 лв.

22 ДЕКЕМВРИ /ПЕТЪК/

Книгата „Върхове и хора“ от Людмил Янков ще бъде представена на 22 декември от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

27 ДЕКЕМВРИ /СРЯДА/

АКО НЯМАХ ЛОШИ СЪНИЩА

27 и 29 декември | 19:30 часа | Театър Азарян

Авторски спектакъл на Лилия Абаджиева по Уилям Шекспир

участват: Александър Кадиев, Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски, Моню Монев, Никола Додов

сценография и костюми: Васил Абаджиев

музикална картина: Лилия Абаджиева

фотограф: Павел Червенков

Пълно вглъбяване на режисьора в Шекспировите текстове, ефектни декори и въздействащи актьори – с някои от които Лилия Абаджиева работи от години, а други дебютират в нейни спектакли. Това са само част от характеристиките на постановката, която ще може да видите на 27 и 29 декември от 19:30 часа в Театър Азарян, НДК.

В ролите се превъплъщават популярни лица от телевизионния екран като Александър Кадиев и Моню Монев, както и въздействащите актьори: Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев.

Сподели в: