Предстои "Фестивал на фолклорната носия" в Жеравна

На 21, 22 и 23 август 2009 г. в Жеравна ще се състои "Фестивал на фолклорната носия". Основната цел на тридневното фолклорно събитие е да направи своеобразен скок във времето и да пренесе участниците в света на българските традиции.

За втори път хиляди хора от всички краища на България ще сесъберат, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват така, както са го правили техните прадядовци и баби преди 100-150 години. Всички присъстващи ще бъдат облечени с фолклорни носии, коиито са автентични, сценични, създадени от стари майстори или ушити специално за тях, по техен вкус и размери. Всеки човек ще бъде пременен в старинно облекло, показващо неговия произход, занаят, материално положение и т.н.

Ястията, които ще се поднасят, са съобразени с едновремешни рецепти. Ще опитате пресни сирена, топли погачи и симити, ще пиете руйно вино и ракия.

Музикално-сценичната програма включва родопски гайди, македонски зурни, пехливански борби, кукерски и маскарадни игри, нестинарски танци и още много древни обичаи. Ще видите демонстрации на стари занаяти.

Входът за трите дни е 20 лв. Единственото, които трябва да направите е да облечете фолклорна носия и да дойдете до Жеравна. Ако нямате подобно облекло, фондация "Българе" може да ви съдейства да си ушиете такава, каквато на вас ви харесва, в т.ч. цървули,калпаци, силяси, торби и всички останали аксесоари.

Организатори са Фондация “Българе”, съвместно с община Котел, кметство село Жеравна, “Сдружение за Жеравна” и ,,Бона фиде”.

Важно е да знаете:
1. Няма да има вилици и салфетки.
2. Лъжиците са дървени.
3. В тоалетната няма тоалетна хартия.
4. Няма маси и столове – осигурени са черги, рогозки и козяци.
5. Телефонните разговори са само на определени за целта места.

Ако искате, носете си принадлежности за пикник – нож, кърпа за ръце, битова торба, може и някаква постелка или родопско одеяло, сол, дъска за рязане.

Но ще има:
1. Районът ще е обезпаразитен
2. Ще има медицинска помощ.
3. Ще има противопожарна помощ.
4. Ще има полицейска закрила.
5. Ще има осветление.

Организаторите предупреждават, за да не нарушавате приятното изживяване на останалите посетители на фестивала, да ограничите до минимум и ако е възможно съвсем да се откажете от употребата на всички съвременни уреди и пособия като модерни часовници, запалки, козметика, бижута, гребени и други подобни. Това се прави с цел да се постигне максимално автентично изживяване.

Правилник за госите на "Фестивал на фолклорната носия":

1. Всеки желаещ да присъства задължително трябва да е облечен с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи
и оръжия.
2. Входът за фестивала е 20 лева, срещу които се получава пропуск за трите дни – 21-23 август.
3. Забранено е използването на камери и фотоапарати на територията на фестивала. На разположение на гостите ще има фотографи, при които желаещите могат да си направят снимка или да заявят DVD.
4. Забранено е използването на мобилни телефони, освен на определените за целта места.
5. Забранено е внасянето на алкохол и безалкохолни напитки, както и използването на пластмасови чаши, чинии, бутилки, термоси, вилици, лъжици, салфетки и др.
6. Забранено е носенето на съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове и др. За тези, които не успеят да си намерят битова торба, на фестивала ще се продават.
7. Забранена е употребата на съвременни одеяла и постелки. Ще се продават и отдават под наем черги и рогозки.
8. Забранени са съвременни шапки и кърпи. Позволено е използването на калпаци, бели кърпи против слънце и забрадки.
9. Забранено е използването на слънчеви очила. 

За да не се разваля приятното преживяване на останалите, препоръчваме на пушачите да използват кибрит вместо запалка и ако е възможно, цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Добре е да си носите нож и пешкир.

Вижте още:
Програма на фестивала

Сподели в: