Предстои фестивалът "Джаzz+ 2010"

Във фестивалната програма на "Джаzz+ 2010" предстои да видим концертите на новия квартет на норвежкия пианист Торд Густавсен на 15 май в зала „България” от 19:30 ч, пиано триото от Галисия “Сумра”и  експлозивния квартет UHF(Ултра Хай Фламенко) на 16 май в София Лайв Клуб от 20:30 ч ,  групата на невероятния китарист Майк Стърн с Боб Малах и Дейв Уекл и със специалното участие на Ришар Бона на 17 май в зала 1 на НДК от 19:00 ч , както и оригиналният  квинтет “Ронин” на пианиста Ник Берч на 19 май отново в  София Лайв Клуб от 21:00 ч.

Джаз-фестивалите по света не са само поредица от концерти. Превръщането на определени пространства в места за съпреживяване на импровизацията е запазена марка на традиционните средища на джаза, от гигантските събирания около Женевското езеро (Монтрьо) и Античния театър до Рона (Виен) до превръщането на селца от по 200-300 души в джаз-мегаполиси (Марсиак, Гом, Кутанс). Една от тайните на успеха им е привличането на неизкушена от джаза публика чрез безплатни спектакли на открито и неусетното й въвличане в очарованието на спонтанните инвенции.

Когато “Джаzz+” фестивал реши на всяко свое четно издание да даде възможност и на София да влезе в джаз, потърсихме фигура, открояваща се на някои от споменатите фестивали. Спряхме се на Паскал Невьо – композитор, пианист-импровизатор, педагог и музикотерапевт с признание в най-големите френски и белгийски джаз-фестивали като аниматор на програмите им на открито (Марсиак, Кутанс, Парк Флорал-Париж и Гом), спечелил душите и на българската си публика в пространствата пред НДК и Народния Театър при първото си гостуване на Джаз+ фестивал 2008. Видео и снимки оттогава могат да бъдат свалени безплатно от сайта му. Надяваме се, колегите също да са доволни, че цитираме и техните отзиви за Паскал в прес-линковете по-долу:

Билети за норвежкия пианист Торд Густавсен, пиано триото от Галисия “Сумра”, експлозивният квартет UHF(Ултра Хай Фламенко),  групата на невероятния китарист Майк Стърн с Боб Малах и Дейв Уекл и със специалното участие на Ришар Бона, както и оригиналният квинтет “Ронин” на пианиста Ник Берч. Бона може да намерите в мрежата на Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в интернет,  на касите на НДК, в зала “България” и в “София Лайв Клуб”, в “Дюкян Меломан” и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).

Сподели в: