Предстои театрален фестивал "Варненско лято"

За 18-та поредна година Международен театрален фестивал „Варненско лято“ (31 май – 11 юни) си поставя за цел да открои сред българската театрална продукция от сезона най-убедителните и търсещи нови  критерии постановки и същевременно да огледа  многообразието от театрални тенденции в международен контекст.

Българската селекция,  съставена от театроведа Анна Топалджикова, събира под мотото „Театърът: по-интензивната реалност“ онези спектакли, които демонстрират продуктивна креативност в своята естетика и в начина си на общуване със зрителя, постигайки силно сетивно и емоционално въздействие.

С девет чужди продукции от Великобритания, Италия, Дания, Ливан, Швейцария, Турция, Хърватска, Румъния и Белгия международната програма среща българската публика с водещи имена от европейския и световен театър. Тази година многообразието от форми е по-голямо от всякога. В основата му лежи интереса към богатите и изненадващи възможности, които пресичането на различни изкуства разкрива за театралната сцена и възприятията на зрителя, и   показва актуални развития в психологическия, документален, политически, движенчески и музикален театър. С „Хей, момиче!” за първи път в България гостува спектакъл на италианския режисьор Ромео Кастелучи, обявен за „най-дръзкия и изобретателен създател на образи в съвременния театър”.  След успешни турнета във Франция, САЩ, Русия, Ирландия, Сирия и Египет, световноизвестната датската компания „Мют” представя експресивния танцов концерт „Да докоснеш пода с глава”.  До къде може да достигне съчетанието на театрални и кинематографични средства неочаквано изпробва новаторската британска трупа „Имитейтинг Дъ Дог” в стилния визуален спектакъл „Хотел Матусал”. След успеха на първото гостуване през 2003 г.  със „Звукова машина”, носителите на Швейцарската награда за танц и хореография  „Дрифт” създават нова необичайна работилница за звуци. Успешното сътрудничество през последните години между  МТФ „Варненско лято”  и Столична община се затвърждава със специалната програма  „Световен театър в София”,  която ще представи и четирите спектакъла  пред софийската публика.  За първи път на фестивала гостува и съвременен театър от Ливан с  провокативния спектакъл по действителен случай „В търсене на изчезналия служител” на Раби Мруе, спечелил вниманието и на най-престижните международни фестивали Festival D’Avignon и WienerFestwochen.

Вече трета година МТФ „Варненско лято” реализира съвместно с фондация „Арт Офис“ модул „Шоукейс“ – витрина от мобилни продукции, насочена към широката публиката и към специално поканени международни специалисти и селекционери. Тазгодишното му издание разширява своите цели и географски обхват, като освен български, включва и четири продукции от Балканския регион. Тук една от най-силните позитивни изненади  е постановката „Лучия се пързаля по леда“ на талантливия млад румънски режисьор Раду Африм по пиесата на нашумялата литовска авторка Лаура Синтия Черниаускайте, както и танцовият спектакъл „Къщата на имената” от Турция. С него за първи път се представя в България родената тук и живееща в Истанбул танцьорка и хореограф Айрин Ерсоз в интимен спектакъл по следите на значението на името за собствената ни идентичност. Още една продукция, реализирана от българин в чужбина, е „Some Faves” („Някои предпочитания”) на добилия международно признание Иво Димчев, установил се в Белгия. Съвременен танц от Хърватска се представя със спектакъла „BoNeT”.

Модулът „Специално поканени спектакли” кани публиката на атрактивни български заглавия, свързани със специални поводи. Фестивалният дух ще се поддържа от концерти с театрална и филмова музика, театрални изложби, сценично четене, работни ателиета, филмова прожекция и професионални срещи по актуални въпроси за предизвикателствата пред театралната практика днес в Европа и света.

Сподели в: