Предстои премиерата на триезичната книга "България в шевици" от Ирен Ямами

Читателите на Kafene.bg познават вече Ирен Величкова Ямами, българка, която живее в Япония, автор на книгата "Архаични символи в бродерията" (2012 г.) и на ръчно бродираното пано-карта на България с български шевици от различните области (2015 г.). Паното предизвика фурор сред почитателите на българските традиции и освен в София беше показано във Велико Търново, а през май 2016 и г. и в Сан Леандро, САЩ.

Една година по-късно Ирен Ямами е готова със следващия етап на проекта си – факт е книгата "България в шевици", съдържаща  шевици от цялата страна, извезани и върху картата на България. Книгата е на три езика – български, английски и японски – и е оформена по нов и много интересен начин.

Премиерата:

През декември тази година майсторката на бродерии ще пристигне от Япония, за да представи лично уникалното издание. Премиерата на книгата ще се състои на 18 декември, неделя, в литературен клуб "Перото" в НДК, от 16.00 ч до 18.00 ч.

Малко история:

Отдадеността й към видовете бродерии от цял свят намира израз и в школата по бродерия в Йокохама, на която тя е основател и в която преподава. През 2013 г. тя изпраща в България две ризи с българска бродерия на две свои ученички за участие в конкурса "Риза с ръце везана от обич дарявана", организиран от Работилница „Седянка” и Националния дарителски фонд "13 века България". Каори Фуджиока и Акико Ито печелят втора награда в раздела "Съвременна бродирана риза" – голямо признание за тях и за тяхната учителка – Ирен Ямами.

Автор на снимката и видеото: Ивет Лолова за Kafehe.bg.

Вижте още:
Видео-представянето от 2015 г. на паното-карта на България с български шевици

Сподели в: