Предстои премиерата на “В Тоскана” в Народния театър

Предстои премиерата на  “В Тосканаот Серджи Бебел, превод на Нева Мичева. Постановъчният екип е от млади, изключително интересни и вече забелязани от критиката и от публиката творци. Режисьор е Ида Даниел (за спектакъла си ”Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка”  в Театрална работилница “Сфумато” тя бе номинирана в категорията “Изгряваща звезда” , “АСКЕЕР 2009” г. ), сценографията е на  Рин Ямамура (награда “ИКАР 2010” за най- добра куклена сценография – костюми – Даниела Иванова, музиката е на  “ Ambient Anarchist” (номинация за музика “ИКАР” 2010 г ) .
В спектакъла е ангажиран изключително силен актьорски състав – Цветан Алексиев, Марий Росен, Ева Тепавичарова и Цветомира Даскалова.
Премиерата ще бъде на 22 октомври 2011 г. –  Камерна сцена.

Серджи Белбел е драматург, режисьор, преводач, преподавател, а от 2006 г. директор на Националния театър на Каталуния в Барселона. Роден е в гр. Тераса през 1963 г. Пише пиеси от средата на 80-те. По същото време започва и да поставя: Шекспир, Голдони, Бекет, Мамет, Колтес, дузина от собствените си произведения и множество от тези на други каталунски автори. Сред преводите му са текстове на Расин, Молиер, Мариво, Бернар-Мари Колтес. Франция, Германия и скандинавските страни от години проявяват особен интерес към Белбел и той не случайно е смятан за първопроходец на съвременната каталунска  драматургия в чужбина.
"В Тоскана" (2006) – най-новата пиеса на Белбел . Самият той твърди че в нея е вложил  най-много от собствената си личност.

Сред трийсетината награди, с които е удостоявана работата на Белбел, се открояват трите "Макс" – най-авторитетното отличие за сценични изкуства в Испания, инициатива на испанското Генерално дружество на авторите и издателите (SGAE), което се гласува от 14 000 театрали. Серджи Белбел е носител на Националната награда на Испания за драматургия, Награда “Молиер” във Франция.

"В Тоскана" е за кризата на онзи, който всичко си има. Склонни сме да смятаме преуспелия човек за щастлив и достоен за завист. Но за мен победителят е единак, изгубен в лабиринтите на своя успех… “
Серджи Белбел

Сподели в: