Предстои международен фестивал “Пловдивски джаз вечери” 2010

Тази година превърналият се в традиция международен пловдивски джаз фестивал ще се проведе между 7 и 9 октомври с участието на:

Теодосий Спасов – Кай Екхард – Трилок Гурту (7 октомври, 20 часа, Драматичен театър – Пловдив)

Специалният гост в това уникално трио, Трилок Гурту, е перкусионист от световна класа, започнал кариерата си с Джон Маклафлин, в чиято формация се усъвършенства и като солист. Следват проекти, турнета и записи с Джо Завинул, Ян Гарбарек, Бил Еванс (саксофон), Дейв Холанд, Пат Матини, Закир Хюсеин. Създава собствена група, с която доразвива стила си, съчетаващ индийски етно мотиви и невероятни импровизации. На сцената заедно с Трилок ще бъде старият му познат от Джон Маклафлин Трио Кай Екхард. Свирил със Стенли Кларк, Ал ди Меола, Уейн Шортър, Джон Скофийлд, Кай е един от най-уважаваните съвременни джаз басисти и основател на виртуозната фюжън група Гарадж Махал. “Виртуозен” е сред многото определения, прилягащи на третия елемент в проекта, който ще разтърси Драматичен театър-Пловдив на 7 октомври – Теодсий Спасов. Той принципно няма нужда от представяне, но ние ще се си позволим да припомним, че е бил музикален ръководител на Държавен ансамбъл “Филип Кутев” и е работил с Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Енио Мориконе, Алберт Мангелсдорф.

Трилок Гурту в действие

Чико Фрийман – Венцислав Благоев Бенд (8 октомври, 20 часа, Драматичен театър – Пловдив)

Чико Фрийман е саксофонист, композитор, продуцент, новатор, който не спира да очарова световната музикална критика. За огромния му талант свидетелстват съвместни проекти с гиганти като Дизи Гилеспи, Маккой Тайнър, Елвин Джоунс, Чарлс Мингъс, Уинтън Марсалис, Артуро Сандовал и др. “Най-добър саксофонист”, “Албум на годината на списание Sound&Vision” и New York Jazz Award са само част от отличията, белязали кариерата му. На 8 октомври, на първото си участие пред българска публика, Чико ще си партнира с впечатляващия български тромпетист Венцислав Благоев, чийто концерт с Ранди Брекър в рамките на миналогодишното издание на фестивала предизвика истински фурор. Освен с петкратния носител на “Грамми” Венци е  свирил и с Аирто Морейра, Саша Пери, Ари Роланд, Джанис Харингтън, Милчо Левиев. Бендът се допълва от изключително актуалния румънски басист и преподавател по оркестрово дирижиране Петрониус “Педро” Негреску, пианиста Живко Петров и барабаниста Димитър Семов.

Чико Фрийман
Васил Хаджиманов Бенд (8 октомври, 20 часа, Драматичен театър – Пловдив)

Роден през 1973 в Белград, Васил Хаджиманов получава образованието си в престижния Berklee College of Music в Бостън. По време на престоя си в САЩ работи с музиканти като Дейвид Гилмор и Дейвид Бини. След завръщането си в Сърбия основава Васил Хаджиманов Бенд. Австрийската публика определя бенда като “наследник на Джо Завинул”, вдъхновена от еклектичните му изпъления, в които балкански етно ритми се преплитат с фънк и фюжън.

На “Пловдивски джаз вечери” ще видите и чуете и: специално създадения за фестивала проект на Веселин Койчев и Николай Карагеоргиев (7 октомври), Percussion Impact с участието на Стоян Янкулов-Стунджи, Христо Йоцов и Милен Кукошаров (9 октомври) и Акага, които ще интерпретират част от музиката на значимите Chicago в неподражаемия си стил.

Концертът на Percussion Impact е в памет на един от създателите на проекта, големият пианист Румен Тосков.

Сподели в: