Предстои изложба на Александър Балкански

На 09.07 в Azza Gallery от 19 ч. предстои откриване в акомпанимент на Live Jazz, в изпълнение на студенти от музикалната академия " Панчо Владигеров".
Около петнадесет изключително естетични творби, на роденият през 1937 година във Виена художник Александър П. Балкански, са подредени в столичната AZZA Gallery.
Композициите в ахроматичен регистър са изящни, но и динамични и водят окото от спокойствието на плоскостта през нервната линия и деликатната игра на светлината и сянката. Платната на Балкански не са в плен на фигуративността, напротив, в тях играе енергията на ръката, преминала преди това през мисълта и емоцията на сърцето.
Бялото е в основата на по-голяма част от картините, но общото им звучене се допъва от контраста на черното или дълбочината на индиго и благороден графит.

Авторът целенасочено бяга от от разкази, образи и конкретика. Близостта с естетиката на графиката е косвена, но силна, а характерната дълбока техника с много материал и плътна паста, доближава творбите на Александър Балкански до изразността на триизмерния релеф – структурен градеж, който вълнува автора от години.
Галерия Азза е едно от малкото софийски пространства, които в последните години имат целенасочен поглед към естетиката на съвременното изкуство. Тъкмо затова произведенията на Балкански намират тук своето истинско звучене, така както биха го намерили в обемите на новата и модерна архитектурна среда или сред класическите абстрактни произведения на новия век.

Александър П. Балкански е роден през 1937 година във Виена.
Завършва Художествената академия в София в ателието на проф. Ал. Поплилов. Работил е в областта на приложната графика, дизайна, простронственото оформление, керамиката, скултурата, монументалната пластика и естетиката на градската среда. САЩ, Израел и Канада са част от страните, в които колекционери притежават негови творби.

Сподели в: