Представят филма "Козелът" в Дом на киното

Днес, от 18.30 часа в Дом на киното ще бъде представен българският филм "Козелът". Всички студенти и ученици имат право на безплатен вход.

„Козелът” – филмът
Докато търсят заровено имане, мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че породилата се помежду им близост е най-голямото възможно съкровище. Йордан Радичков, чиято новела е в основата на сценария на последния филм на един от най-обичаните режисьори на българското кино – Георги Дюлгеров, дарява животните с мъдрост, прозрение и доброта. В тази фантастична история козелът е разказвач и герой. Той слиза от небето с мисия да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище.

Режисьор на филма е Георги Дюлгеров, сценаристи са Кристин Димитрова и Георги Дюлгеров (по новелата Козел и мотиви от творчеството на Йордан Радичков), камерата е поверена на Радослав Спасов; продуценти са Георги Балкански и Владимир Андреев. Музиката във филма е композирана от Мира Искърова и Христо Намлиев. Художник е Ванина Гелева. В ролите ще видим Иван Бърнев, Анджела Родел, Иван Савов, Красимир Доков, Любов Любчева. „Козелът” е продукция на БъРъ Филм, с подкрепата на Националния Филмов Център и Програма Медиа, в копродукция с Българската Национална Телевизия и Ню Бояна.

Режисьорът
„В „Козелът” няма голяма интрига, забързано действие или нещо много смешно. Това е Йордан Радичков – свят, в който и хората говорят малко по-особено, и постъпките им са странни. Много искахме да останем верни на големия писател и в същото време да го направим разбираем за младите хора. Тях ги вълнуват бързото действие, препускащата напред интрига, а стихията на Радичков е словото” – споделя режисьорът Георги Дюлгеров. Затова екипът му поема към Перперикон, Татул и „Каменната сватба” край Кърджали, за да обясни с днешна дата онзи Радичков свят, в който „човекът представлява едно дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки”. Тази мисъл на големия български писател заплита сюжета на „Козелът”, в който българин и американка – Иван Бърнев и Анджела Родел, търсят имане, скрито близо до древно тракийско светилище. Мъдрият козел пък, слязъл от небето, за да им попречи, става свидетел на това как междукултурните им различия постепенно се стопяват, за да се превърнат на финала в песен. „Тя е американка, която пее кънтри, а той балканец, който свири на тромпет български мелодии. Накрая всичко става едно” – разкрива режисьорът.
Елица Димова, „Тема”, март  2009

Актрисата за филма
„Козелът” е по мотиви на Радичков, как един външен читател усеща творчеството му?    
Анджела Родел: Когато учих в България през 1996, един приятел ми подари „Ние, врабчетата” и да си призная честно, тогава ми беше страшно трудно да разбера книгата. Не бях още достатъчно навътре в българската култура, за да хвана стила на Радичков, чувството му за хумор, за абсурдизъм, да разбера колоритната му реч. Сега, след повече от десет години, по-добре виждам колко гениално използва езика. Построява един много български и реален, и едновременно с това приказен свят.
Марица Колчева, „Капитал Light”, март  2009

Фестивални участия и награди

София Филм Фест (София, Пловдив, Бургас) март 2009 – Награда на публиката „Златната ябълка” – София филм фест в Пловдив
Седмици на българското кино в Москва, Велики Новгород и Санкт Петербург, октомври 2009
Фестивал за Източноевропейски филми в Котбус, Германия, ноември 2009
Фестивал за човешки права във Виена, декември 2009
VII Фестивал на българското кино в Ню Йорк, декември 2009
Фестивал в Зелб, Германия, април 2010
Специална прожекция по случай 9 май, Деня на Европа в Париж, кино UGC – Халите
Седмица на Европейското кино в Бейрут, ноември 2010

Сподели в: