Представят филма "Емигранти" в Дом на киното

Програмата София Филм Фест за учащи продължава с програмата си и следващият филм, който ще представи в сряда, 12 май, е "Емигранти".
Лентата е дело на Ивайло Христов и Людмил Тодоров.

„Емигранти” – филмът

Тримата приятели Мъро, Шпера и Юри са безработни и едва свързват двата края. Заплетени в сложни, истерични взаимоотношения с близките си, те сякаш са емигрирали от семействата и от страната си. Провокирани от мистериозно телефонно обаждане, тримата тръгват на път с надеждата да променят живота си. На места забавен и смешен, на места тъжен, филмът изследва духовната емиграция на младите хора в България.
 
„Емигранти” е разпространен в България с 4 копия, в киносалоните са го видели повече от 10 000 зрители. Филмът е продукция на НФЦ, Нафтекс България Холдинг и БНТ.

Режисьори на филма са Ивайло Христов и Людмил Тодоров, сценарист е Людмил Тодоров. Зад камерата е операторът Стефан Иванов, продуцент е Митко Тодоров. Ролите са поверени на Деян Донков, Валери Йорданов, Иван Радоев, Параскева Джукелова.

Режисьорите за филма
Жанрът може би е драматична комедия. Историята е тъжна, но написана и разказана с много хумор. Надявам се, че актьорите ще я изиграят точно така. В живота е същото – трагичното се превръща в комично, ако го погледнеш под определен ъгъл.  
Ивайло Христов

Дадох си сметка, че за да стане филмът свестен, най-добре е да поканя човек, на чийто талант вярвам. И не се поколебах за Ивайло (Христов).
Людмил Тодоров

Критиката за филма
Темата – рови в най-големите болки на деня: отчайващата безпътица за младите.
Драматургията – калейдоскопична или, ако щете, мозаична, но с много як, "вътрешен" цимент.
Филмовата направа – с нюх за кино.
Жанровото решение – лирико-комедийно-трагедийно, с безброй изненадващи синкопи във взаимопревръщенията на трите начала.
Актьорите – умно-прелестни.
Посланието – от вечните: за мъчнотията да си човек в нечовешки периметри и не само.
Искра Димитрова, „Култура”

Програмата „Десетилетие на българското кино” е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от „Десетилетието” са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното и ще бъдат представени от техните автори.

Сподели в: